Naszło mnie na drożdżowe... Drugie podejście.
Drożdżowego nie lubię... w sensie go piec i wyrabiać. Ale dzisiaj mnie naszła ochota, aby znów spróbować. Kupiłam w sobotę kostkę drożdży, bo miałam robić zwykłego drożdżowca bez wyrabiania. Jednak choróbsko rozebrało mnie na dobre i ochota zniknęła.
Zwykły drożdżowiec bez wyrabiania robi się szybko i bez problemowo. Nie ma brudu, bo ciasto trzeba wyrobić, odstawić do wyrośnięcia i z powrotem wyrabiać. Kiedyś napiszę Wam przepis... Jest niezawodny. Ale wracając do sedna - ochota była i w końcu się ujawniła. Znalazłam przepis na Domowe Wypieki i postanowiłam sprawdzić, a nóż się uda... Pachnie w całym domu, a dwie wersje Babówki (nigdy o takim cieście nie słyszałam) są pyszne. Polecam z całego serca!
Babówka, czyli drożdżowiec zawijany
Wersja I z kakao
Składniki na ciasto:
500g mąki pszennej
40g drożdży
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy (= 2 łyżeczki)
2 jajka
250ml mleka
1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny (tłuszcz roztopić)
Składniki na nadzienie:
100g kakao
100g cukru
100g zimnego masła
Dodatkowo:
1 żółtko
Przygotowanie:
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć go na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wielkości około 50x 40cm. Ciasto posypać kakao i cukrem. Na kakao położyć wiórki z masła. Ciasto zwinąć w roladę, dobrze sklejając boki i złączenie. Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając ją w podkowę i złączeniem do dołu. Górę i boki ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 35min. w temperaturze 180°C.


Wersja II z białym serem i rodzynkami
Składniki na ciasto:
500g mąki pszennej
40g drożdży
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy (= 2 łyżeczki)
2 jajka
250ml mleka
1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny (tłuszcz roztopić)
Składniki na nadzienie:
500g chudego sera białego
100g rodzynek
Dodatkowo:
1 żółtko
Przygotowanie:
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć go na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wielkości około 50x 40cm. Na ciasto nałożyć ser wymieszany z rodzynkami. Ciasto zwinąć w roladę, dobrze sklejając boki i złączenie. Roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając ją w podkowę i złączeniem do dołu. Górę i boki ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku około 35min. w temperaturze 180°C.


O tak, ta zawijana drożdżówka jest bardzo smaczna. Uwielbiam jak jest jeszcze ciepła i kakao w środku płynne :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA ja tam "zwykłe" drożdżowe lubię, bo niesie w sobie niemal nieograniczenie smaków poprzez szeroki wachlarz dodatków ;).
OdpowiedzUsuń