Rogaliki a'la croissants

Nie chciałam robić dużych rogalików, bo wolę te mniejsze. Jednak przepis można dowolnie modyfikować, co też uczyniłam. Trzymałam się reguł oprócz jednej rzeczy... wielkości rogali. Chciałam mieć ich więcej i takie malusie, że prawie na raz. Dodałam też gorzkiej czekolady, aby miały wkładkę. Wyszły... cudowne! Najlepsze jakie w życiu jadłam. Te sklepowe mogą się schować i zniknąć na zawsze. Przepis praco i czasochłonny, ale od czasu do czasu warto je zrobić. Ten smak i zapach w domu rekompensuje wszystko. Polecam i dziękuję Pani Joannie za genialny przepis, który znajdziecie tutaj. Ja od razu zrobiłam z podwójnej porcji :)

Rogaliki a'la croissants


Składniki:

Składniki:
20g świeżych drożdży
250g mąki + do podsypywania
100ml mleka (temperatura pokojowa)
15g cukru
szczypta soli
1 jajko
180g masła
100g gorzkiej czekolady
folia spożywcza

Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, mleko, cukier, jajko, sól i 30g pokrojonego w kawałki masła. Ciasto zagnieść najpierw robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznym mikserem z mieszadłami. Gdy ciasto będzie ładnie odchodzić od miski, przełożyć je na posypany mąką blat i wyrobić dalej ręcznie. Uformować z ciasta kulę, włożyć ją do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia. W międzyczasie resztę masła położyć na kawałku folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i spłaszczyć lekko ręką i kolejno wałkiem rozwałkować masło w kwadrat na grubości 1cm. Zawinięte masło w folię wstawić do lodówki na 20 min. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką (nie zagniatać już więcej) i rozwałkować, tak aby rozwałkowane ciasto było około 2 razy większe niż rozwałkowane masło (Uwaga: Ciasto należy rozwałkowywać możliwie w jednym kierunku. Dotyczy to wszystkich etapów). Masło ułożyć na środku ciasta. Ciasto złożyć w kopertę i dokładnie skleić brzegi. Ciasto odwrócić (złączeniami do dołu) i rozwałkować na długi prostokąt o grubości około 1cm. Ciasto złożyć jak list (krótszy bok złożyć do połowy, drugi bok założyć na ten złożony). Leciutko rozwałkować (tylko wałkiem docisnąć, aby było troszkę cieńsze, wtedy lepiej się schłodzi), i zawinąć we folię. Zawinięte ciasto położyć na desce i wstawić do lodówki na 30 min. Ciasto ponownie rozwałkować na podłużny prostokąt. Krótsze boki zawinąć do środka i ponownie całe ciasto zwinąć na pół. Ciasto leciutko rozwałkować (docisnąć wałkiem), zawinąć we folię, położyć na desce i wstawić na 20- 30min. do lodówki. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 7- 8mm. Wyciąć równej wielkości trójkąty (o długich bokach i krótszej podstawie). Podstawę lekko naciąć, aby rogaliki wyszły szersze. Tak przygotowane ciasto zostawić na 5 min. Trójkąty jeszcze w rękach trochę naciągnąć, nałożyć kostkę gorzkiej czekolady i zwinąć od podstawy w rogaliki. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmarować je wodą (aby nie obeschły) i pozostawić na 20min. Po tym czasie posmarować rogaliki ponownie, tylko tym razem mlekiem (aby po upieczeniu miały ładny kolor). Rogaliki piec w nagrzanym piekarniku około 20- 30min. na złoty kolor  w temperaturze 180°C.





Share this:

, , , , ,

CONVERSATION

1 komentarze:

  1. Wyglądają smakowicie, chociaż przyznam że ja bez zastanowienia wpakowałbym do środka słodką czekoladę ;). Zresztą, mam za sobą wykonanie takich rogalików, ale przyznam się szczerze, że wykorzystałem supermarketowy półprodukt - gotowe do pieczenia ciasto francuskie...

    I na koniec pozwolę sobie na sugestię ;). Pani Magdo, a może coś z marcepanem :D ?

    OdpowiedzUsuń