Ciasto kruche z jabłkami i kisielem
Cudownie ciasto do niedzielnej kawy :) Kiedy zobaczyłam ten przepis na blogu Najsmaczniejsze.pl wiedziałam, że szybko je zrobię. Nie przewidziałam tylko, że moje ciasto wyjdzie zupełnie inne, będę musiała aż tyle na szybko wymienić składników i ciasto wyjdzie tak czy tak przepyszne! Słodkie ciasto kruche i kwaśny kisiel z szarą renetą. Uwielbiam jabłka, a to nie jest szarlotka, która nie do końca mi pasuje. To ciasto jest trafione w 10 :)
Ciasto kruche z jabłkami i kisielem
Składniki: (u mnie tortownica 26cm)
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki płatków owsianych
200g masła
Nadzienie:
pół szklanki cukru (2/3 szklanki)
1 kisiel o smaku cytrynowym bez cukru
4 duże jabłka - szara reneta
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier i płatki) i mieszamy. Dodajemy wcześniej roztopione i ostudzone masło, mieszamy dokładnie aż powstanie sypka, ale mokra kruszonka. 3/4 ciasta wysypujemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, kruszonkę ugniatamy palcami (spód i boki) tak, by przykleiło się do blaszki. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy cząstki. W garnku gotujemy 200 ml wody, dodajemy cukier i mieszamy. W 50 ml wody rozpuszczamy kisiel, gdy woda zacznie się gotować, przelewamy rozpuszczony proszek do garnka i mieszamy, aż kisiel zgęstnieje. Gotowym kisielem oblewamy jabłka i dokładnie mieszamy. Jabłka przekładamy na ciasto, na wierzchu posypujemy pozostawioną 1/4 częścią ciasta - posypujemy jak kruszonkę. Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na ok. 45-55 minut. Smacznego!

O takm wykorzystaniu kisielu nie czytałem. Brzmi i wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńNa taką szarlotkę chętnie bym się skusiła :D
OdpowiedzUsuńSzarlotka z kisielem? Brzmi bardzo kuszącą!
OdpowiedzUsuń