FANTAstyczne ciasto!
Dostałam kilka kilogramów czereśni z ogródka mojego wujostwa. Od początku wiedzieliśmy, że nie damy radę ich przejeść. Poszukałam w Internecie przepisów na ciasto z czereśniami… Wczoraj nie wytrzymałam i upiekłam! Wyszło pyszne!
Nigdy nie piekłam ciasta z tymi owocami ani chyba nigdy nie jadłam czereśni. W każdym razie nie przypominam sobie, żebym jadła czereśnie w cieście. Postanowiłam spróbować i napatoczyłam się na FANTAstyczne ciasto z bloga p. Kasi. Co prawda ona zrobiła je z brzoskwiniami, a ja postanowiłam zrobić je z ciemnymi, swojskimi, słodziutkimi czeresienkami prosto z drzewa… nie żałuję! Trochę przepis zmodyfikowałam, bo nie chciałam, żeby ciasto było aż tak napuszone i wyrośnięte. Zrobiłam dwie blaszki jedną oryginalnie z FANTĄ, a drugie z SPRITEM. Dla mnie nie ma różnicy, oba ciasta wyszły przepyszne! Polecam z czystym sercem! Jest naprawdę takie proste, szybkie, ale mega smaczne i wilgotne tak jak lubię. Dodatek Fanty jest tutaj kluczowy, bo ciasto jest sprężyste i pulchne jednocześnie. No i proste, szybka i tania kruszonka, która dodaje uroku i posmaku nieba! Koniecznie do zrobienia ponownie w weekend z jagodami… :)
FANTAstyczne ciasto z czereśniami i kruszonką
Składniki:
4 jajka
pół szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju roślinnego
3/4 szklanki gazowanego napoju pomarańczowego Fanta (może być też Sprite)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500g czereśni
Kruszonka:
2 łyżki maki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju lub roztopionego masła (u mnie masło)
Przygotowanie:
Usuwamy pestki z czereśni. Piekarnik należy nagrzać do 160 °C z termoobiegiem. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. W misce zmiksować jajka i cukier na puszystą i jasnożółtą masę. Dodać pozostałe składniki i miksować do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie, bez grudek. Ciasto przelewamy do tortownicy, na wierz nakładamy czereśnie (lub inne owoce). Przygotowujemy kruszonkę – w miseczce mieszamy dwie łyżki mąki, dwie łyżki cukru i oleju lub roztopionego masła. Gotową kruszonkę posypujemy na owoce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 60-70 minut (przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto się dobrze upiekło). Po upieczeniu trzymać ciasto ok. 10 minut w lekko uchylonym piekarniku. Po tym czasie studzić na kratce. Smacznego!
jeszcze raz dziękuję za zostawienie komentarza u mnie :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z czereśniami!!! tym bardziej z własnego drzewka
patrząc na Twoją blaszke wydaje mi się, że moje tak urosło, bo było w tortownicy (w sumie o mniejszej pojemności). następnym razem też je zrobię na blasze, bo jak pisałam najlepsza jest dla mnie górna warstwa owoców z kruszonką, a w takiej foremce ich powierzchnia jest sporo większa :)
pozdrawiam serdecznie
Kasia
Ech, czereśnie. Moi rodzice mają w swoim ogrodzie trzy drzewka. Za młodości potrafiłem siedzieć na którym po kilka godzin objadając się czereśniami :D
OdpowiedzUsuń