Drożdżowe dla leniwych

Jak już wiecie nie lubię wyrabiać ciast. Drożdżowe czy też kruche robię z wielkim wysiłkiem. Ale! Jest przepis idealny, który nie wymaga od nas właściwie nic... Przepis na najlepsze drożdżowe bez wyrabiania poniżej. Niemożliwe? Ano jak najbardziej możliwe. Wystarczy zaledwie kilka składników i parę godzin (jedyny minus). Ciasto musi swoje odstać, jednak potem jest tak pyszne, że znika w mgnieniu oka! Czasami zastanawiam się czy jest sens kupować drogi sprzęt, haki do wyrabiania ciasta, kiedy wystarczy łyżka (najlepiej drewniana) i odrobina siły, by wymieszać składniki i placek gotowy. Ciasto nie różni się niczym od ciężko wyrabianej wersji. Jest hitem w mojej rodzinie i wśród znajomych. Przepis święci triumfy, dlatego chcę, żebyście i Wy go spróbowali. Polecam gorąco, a za przepis dziękuję cioci Mai! 

Placek drożdżowy bez wyrabiania



Składniki:
1 szklanka cukru
3 jajka
125g masła lub margaryny „Kasia”
50g drożdży
1 op. cukru waniliowego
1 szklanka zimnego mleka

Później:
500g mąki

Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz mąki) wsypać warstwowo do miski. Nie mieszać! Zostawić najlepiej na noc lub co najmniej 4 godziny, przykryte folią aluminiową. Rano wymieszać drewnianą łyżką i dodać szczyptę soli (można też dodać skórkę cytrynową, pomarańczową). Następnie wsypać pół kilo przesianej mąki, wymieszać składniki tak, by ciasto stało się bardziej jednolite. Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką do połączenia składników (tak by mąka była wmieszana w pozostałe składniki, nie trzeba dokładnie). Wyłożyć na blaszkę – keksówkę i odstawić przykryte czystą ściereczką na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika do 150oC, posmarować na wierzchu olejem lub roztrzepanym jajkiem. Piec godzinę, 10 minut przed wyjęciem można włączyć termoobieg, by wierzch placka lekko się zarumienił.



Share this:

, , , , , ,

CONVERSATION

2 komentarze:

  1. Drożdżówe ciasta są przeważnie takie... proste w dobrym znaczeniu tego słowa ale chyba dlatego tak bardzo lubiane :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Blog dodaję do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń