Blondie z czereśniami

Po wczorajszym fatalnym dniu, dzisiaj kiedy założyłam kalosze, bo miało padać (wczoraj też miało padać, a lało) właśnie wyszło słońce. Fajnie... witaj miły wtorku ;)

Kiedy zobaczyłam to ciasto u Krysi nie mogłam się powstrzymać. Zmodyfikowałam trochę po swojemu, dodałam czereśnie i powiem Wam, że Blondie wyszła mi znakomita! Ten smak białej czekolady z dodatkiem kwaskowatych czereśni... rewelacja :)

Blondie z czereśniami




Składniki:
200 g białej czekolady
200 g masła
100 g cukru
4 jajka
120 g mąki pszennej
200g czereśni

Przygotowanie:
Białą czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Cukier i jajka ubijamy mikserem na jasną masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem, a następnie mąkę. Tortownicę (u mnie o średnicy 21cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wrzucamy umyte i wydrążone czereśnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut. Smacznego!





Share this:

, , , , , , ,

CONVERSATION

39 komentarze:

  1. O proszę blondi he, jeszcze nie robiłam, ani nie jadłam. Trzeba będzie zrobć, bo kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, zdecydowanie Ci wyszła!: )

    OdpowiedzUsuń
  3. biała czekolada i czereśnie to idealne połączenie, słodycz i kwasek pewnie świetnie się równoważą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, przypomniał mi się smak tego pysznego ciasta. Świetnie Ci wyszło :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Czereśnie to od zawsze mi przypominają dzieciństwo. Rodzice mieli w ogrodzie trzy czereśnie, po których się chodziło i zajadało czereśniami. Ech, miło sobie wspomnieć :).

    OdpowiedzUsuń
  6. w końcu się skuszę na nie, bo i u Ciebie wyglada pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Widziałam to ciasto u Krysi! Też planuję je od dawna :) Wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo jestem ciekawa smaku:-) Brzmi apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Brownie robiłam ale blondie jeszcze nie miałam okazji, a słyszałam już same zachwyty nad tym ciastem, zapisuję do mojej listy - do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. blondie w każdej sferze życia ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmm... apetycznie wygląda... zjadłabym całe!;p

    OdpowiedzUsuń
  12. Rany - popraw to prosze - nie jadłam z czereśniami, do tej pory jedynie z wiśniami - miało być ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszyscy piszą o jakichś szalonych ulewach, a u nas trochę pokropiło i nie ma śladu.

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię blondie, ale z czereśniami jeszcze nie jadłam. Wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. kuuuurrkaaaa... tyle dobroci w jednym cieście?! :D
    Dogadzasz sobie, szkoda, że ja spróbować nie mogę :(

    OdpowiedzUsuń
  16. A już myślałam że sobie popluję pestkami a tu wydrążone :( :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy nie jadłam czegoś podobnego, wygląda apetycznie i podoba mi się oryginalna nazwa !
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wow, to musi być pyszne! *.*
    A korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie! C:
    Wystarczy wysłać mi zdjęcie ulubionej letniej słodkości, a do wygrania jest fajny zestaw!
    Po więcej informacji zapraszam na bloga:
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2014/07/konkurs-na-letnie-sodkosci-z.html
    Pozdrawiam. : )

    OdpowiedzUsuń
  19. Zawsze chciałam upiec ale nigdy nie było okazji :) Wreszcie mnie zmotywowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Oj kuszą mnie te blondie :) Co do pogody to wczorajzmarzłam niemiłosiernie rano, a dziś prawdopodobnie ugotuję się na rowerze wracając do domu...

    OdpowiedzUsuń
  21. Blondie to idealne ciasto dla blondie, więc się częstuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  22. chyba się skuszę i upiekę na weekendowy wypad na wieś, smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wypieki z czeresnami są wspaniałe ;D

    OdpowiedzUsuń
  24. robiłam brownie i bardzo je lubię ale to jest ciekawe, muszę też wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  25. bardzo lubię blondie, ale z czereśniami jeszcze nie jadłam. musi być mega!

    OdpowiedzUsuń
  26. Fajne ,z czereśniami pyszka.

    OdpowiedzUsuń
  27. Blondyna wyszła puszysta ! Cudowna:]

    OdpowiedzUsuń
  28. Świetnie wyszło, pycha musi byc :)

    OdpowiedzUsuń
  29. mogłabym takie jeść i jeść bez końca :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda fantastycznie, musiała być nieziemsko pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Nigdy nie piekłam blondie - wstyd.

    OdpowiedzUsuń
  32. Piekłam, to ciasto jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Nie piekłam takiego ciasta, ale przepis bardzo fajny i ciasto wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Pycha!! Z moimi ulubionymi czereśniami!!

    OdpowiedzUsuń