Blondie z czereśniami
Po wczorajszym fatalnym dniu, dzisiaj kiedy założyłam kalosze, bo miało padać (wczoraj też miało padać, a lało) właśnie wyszło słońce. Fajnie... witaj miły wtorku ;)
Kiedy zobaczyłam to ciasto u Krysi nie mogłam się powstrzymać. Zmodyfikowałam trochę po swojemu, dodałam czereśnie i powiem Wam, że Blondie wyszła mi znakomita! Ten smak białej czekolady z dodatkiem kwaskowatych czereśni... rewelacja :)
Blondie z czereśniami
Składniki:
200 g białej czekolady
200 g masła
100 g cukru
4 jajka
120 g mąki pszennej
200g czereśni
Przygotowanie:
Białą czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Cukier i jajka ubijamy mikserem na jasną masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem, a następnie mąkę. Tortownicę (u mnie o średnicy 21cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wrzucamy umyte i wydrążone czereśnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut. Smacznego!
.jpg)
.jpg)
O proszę blondi he, jeszcze nie robiłam, ani nie jadłam. Trzeba będzie zrobć, bo kusisz :)
OdpowiedzUsuńO tak, zdecydowanie Ci wyszła!: )
OdpowiedzUsuńbiała czekolada i czereśnie to idealne połączenie, słodycz i kwasek pewnie świetnie się równoważą :)
OdpowiedzUsuńOch, przypomniał mi się smak tego pysznego ciasta. Świetnie Ci wyszło :))
OdpowiedzUsuńCzereśnie to od zawsze mi przypominają dzieciństwo. Rodzice mieli w ogrodzie trzy czereśnie, po których się chodziło i zajadało czereśniami. Ech, miło sobie wspomnieć :).
OdpowiedzUsuńw końcu się skuszę na nie, bo i u Ciebie wyglada pysznie:)
OdpowiedzUsuńWidziałam to ciasto u Krysi! Też planuję je od dawna :) Wygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa smaku:-) Brzmi apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńBrownie robiłam ale blondie jeszcze nie miałam okazji, a słyszałam już same zachwyty nad tym ciastem, zapisuję do mojej listy - do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne!
OdpowiedzUsuńblondie w każdej sferze życia ;)
OdpowiedzUsuńmmmm... apetycznie wygląda... zjadłabym całe!;p
OdpowiedzUsuńRany - popraw to prosze - nie jadłam z czereśniami, do tej pory jedynie z wiśniami - miało być ;)
OdpowiedzUsuńWszyscy piszą o jakichś szalonych ulewach, a u nas trochę pokropiło i nie ma śladu.
OdpowiedzUsuńLubię blondie, ale z czereśniami jeszcze nie jadłam. Wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńkuuuurrkaaaa... tyle dobroci w jednym cieście?! :D
OdpowiedzUsuńDogadzasz sobie, szkoda, że ja spróbować nie mogę :(
A już myślałam że sobie popluję pestkami a tu wydrążone :( :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam czegoś podobnego, wygląda apetycznie i podoba mi się oryginalna nazwa !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Wow, to musi być pyszne! *.*
OdpowiedzUsuńA korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie! C:
Wystarczy wysłać mi zdjęcie ulubionej letniej słodkości, a do wygrania jest fajny zestaw!
Po więcej informacji zapraszam na bloga:
http://tajnikismaku.blogspot.com/2014/07/konkurs-na-letnie-sodkosci-z.html
Pozdrawiam. : )
Zawsze chciałam upiec ale nigdy nie było okazji :) Wreszcie mnie zmotywowałaś :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńOj kuszą mnie te blondie :) Co do pogody to wczorajzmarzłam niemiłosiernie rano, a dziś prawdopodobnie ugotuję się na rowerze wracając do domu...
OdpowiedzUsuńNo nie, rewelacja!
OdpowiedzUsuńBlondie to idealne ciasto dla blondie, więc się częstuję ;-)
OdpowiedzUsuńchyba się skuszę i upiekę na weekendowy wypad na wieś, smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńRozkoszne blondie!
OdpowiedzUsuńWypieki z czeresnami są wspaniałe ;D
OdpowiedzUsuńrobiłam brownie i bardzo je lubię ale to jest ciekawe, muszę też wypróbować:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię blondie, ale z czereśniami jeszcze nie jadłam. musi być mega!
OdpowiedzUsuńFajne ,z czereśniami pyszka.
OdpowiedzUsuńwow! Jest boskie <3
OdpowiedzUsuńBlondyna wyszła puszysta ! Cudowna:]
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyszło, pycha musi byc :)
OdpowiedzUsuńmogłabym takie jeść i jeść bez końca :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, musiała być nieziemsko pyszna :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam blondie - wstyd.
OdpowiedzUsuńPiekłam, to ciasto jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńNie piekłam takiego ciasta, ale przepis bardzo fajny i ciasto wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPycha!! Z moimi ulubionymi czereśniami!!
OdpowiedzUsuń