Mazurek z marcepanem, migdałami i żurawiną

Ten czas tak biegnie, że dopiero co był poniedziałek, a już mamy piątek. Dziękuję wszystkim za życzenia urodzinowe, to był piękny dla mnie dzień :) O rok starsza staram się wkręcić w wir pracy po chorobie i świętach, ale ciężko to wychodzi. Szczególnie, że zaraz majówka, potem wypad do rodziny. Będzie się działo :) A na święta zachciało się mazurka nie tradycyjnego (takiego bez czekolady i kajmaku ;)). Padło na mazurka z przepisu Olgi.Uwielbiam takie rzeczy... orzechy, kruchy spód, żurawina. Mazurek zdecydowanie nie tylko na święta :)

Mazurek z marcepanem, migdałami i żurawiną


Składniki:
180 g mąki
100 g zimnego masła
4 łyżki zimnej wody
pół łyżeczki soli
200 g marcepanu
200 g mielonych migdałów
200 g masła
2 jajka
150 g cukru
100 g mąki
150 g suszonej lub kandyzowanej żurawiny
garść płatków migdałowych do ozdoby

Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do malaksera i miksuję przez chwilkę do czasu, aż powstanie masa zbijająca się w kulki. Ciasto wyjmujemy na stolnicę, formujemy dużą kulę i na papierze do pieczenie rozwałkowujemy prostokąt, którym wykładamy formę. Wylepioną formę wstawiamy do zamrażarki na 15 minut, aby ciasto mocno się schłodziło. Spód mazurka pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. W misce mieszamy bardzo dokładnie rozpuszczone masło, jajka, mąkę, suszone owoce żurawiny i zmielone migdały. Na upieczone, jeszcze ciepłe ciasto wykładamy starty na grube wiórki marcepan i wylewamy masę migdałową. Ciasto posypujemy płatkami migdałów i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – pieczemy około 45 minut. Smacznego!




Share this:

, , , , , , ,

CONVERSATION

30 komentarze:

  1. Marcepan, kokos, czekolada moje grzechy główne. :) Piszę się na taki poczęstunek :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda. Pewnie pysznie smakuje. Chętnie spróbowałabym, ale jak sądzę śladu po nim ni]e ma. I nie dziwię się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze takiego nie jadłam, ale cudnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajniutki:) pewnie już okruszek nie pozostał:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszystko - absolutnie wszystko - co ma w sobie marcepan :D

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja nie jadłam w tym roku mazurka :( ale w sumie nic straconego ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. na kolejne swieta musze przygotowac własnie taki z marcepane mmm

    OdpowiedzUsuń
  8. kocham żurawinę a z marcepanem jeszcze nie jadłam musze spróbować , mazurek super wygląda

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam... wygląda taaak apetycznie.. aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Już sobie wyobrażam jak fantastycznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Orzechy i żurawina,marcepan i do tego bardzo kruche ciasto, czy może być coś lepszego, im prościej tym smaczniej.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały!
    Poproszę malutki kawałeczek...

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdecydowanie nie tylko na święta; D

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepyszny mazurek! Uwielbiam wszystkie jego składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepyszny, i nie musi być tylko na swięta, takie ciasta można podawać na co dzień. Wspaniały do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm, ale pyszne smaki ze sobą połączyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  17. mmm jak z orzechami to biorę ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wypróbuję w następną Wielkanoc :))

    OdpowiedzUsuń
  19. Taka zdrowsza wersja... chętnie bym takiego zjadła. U mnie się mazurków na święta nie robi. Nie ma takiej tradycji.

    OdpowiedzUsuń
  20. Taka wersja też mi odpowiada bo to zdrowa wersja. Ja sama też nie robię mazurków.

    OdpowiedzUsuń
  21. tyle w nim pyszności,że żal nie spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Taki mazurek to coś dla mnie, pyszne dodatki.

    OdpowiedzUsuń
  23. cos wspaniałego!!! zapraszam tez do mnie:)

    OdpowiedzUsuń