Sernik z brzoskwiniami
Kolejna propozycja, którą wszyscy znają. Co może być niespodziewanego w zwykłym serniku z brzoskwiniami? No pewnie nic, ale ja tak go uwielbiam, że Wam go przedstawię. Przepis mojej Babci, nie znam lepszego sernika jak ten zrobiony przez nią. Staram się moją Babcię często podglądać jak pichci, aby zapamiętać jej receptury na przyszłość. W końcu nikt, tak dobrze nie gotuje jak ona :) Dzielę się z Wami jej przepisem na sernik z brzoskwiniami. Jest przepyszny, nieciężki, kruchy i lekko wilgotny - niebo w gębie!
Sernik z brzoskwiniami
250g masła lub margaryny
8 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1kg półtłustego twarogu, zmielonego co najmniej dwukrotnie
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Brzoskwinie w syropie, co najmniej 2 puszki
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy ciasto. Kostkę masła, 5 żółtek, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 3 szklanki mąki zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiamy je krótko, tak aby ciasta zbytnio nie ocieplić dłońmi. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną wstawiamy do zamrażalnika na godzinę, a drugą wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie jajka ucieramy z cukrem, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Ucieramy, stopniowo dodajemy twaróg i mieszamy do czasu aż wszystkie składniki się połączą. Brzoskwinie należy odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki (kostka lub połówki pokroić na 3,4 części). Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC bez termoobiegu. Wyjmujemy z lodówki ciasto i rozwałkowujemy lub wylepiamy dokładnie nim formę. Na kruche ciasto nakładamy masę serową. Na wierz układamy brzoskwinie blisko koło siebie. Następnie nakładamy pianę z białek, starając się rozłożyć ją wszędzie po równo. Wyjmujemy drugą połowę ciasta z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach przykrywając pianę. Wstawiamy do pieca na ok. godzinę, 5-10 minut przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg, by wierz delikatnie się zarumienił. Studzimy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto najlepsze jest drugi dzień. Dodatkowo sernik możemy polać roztopioną gorzką lub mleczną czekoladą. Smacznego!
Super wygląda :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Państwa blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuń