Papierówkowa sypanka
Może po weekendzie warto upiec coś smacznego i wyjątkowo prostego? Na drugie śniadanie do pracy, ciacho będzie jak znalazł. Albo po domowym obiadku, z lodami na ochłodę? Nie zastanawiajcie się długo, tylko już teraz upieczcie najszybsze ciasto na świecie! Roboty przy nim nie ma wcale, naprawdę! Wystarczy wszystko wysypać i położyć w tortownicy, a potem do pieca. Po godzinie w domu rozejdzie się najpiękniejszy zapach na świecie - jabłek (papierówek) i cynamonu. Polecam! Można użyć każdego rodzaju jabłek, będzie i tak przepyszne!
Papierówkowa sypanka
Składniki:
kilka jabłek - papierówki lub inne
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki kaszy manny
150 g masła
łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Mąkę, cukier i kaszę manny mieszamy w misce. Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy 1/3 mieszanki do tortownicy. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na pierwszej warstwie ciasta plasterki jabłek. Posypujemy łyżeczką cynamonu. Na to, wysypujemy drugą 1/3 ciasta i nakładamy jabłka. Na wierz wysypujemy resztę sypkiej mieszanki. Przykrywamy ją masłem, startym na tarce o grubych oczkach. Piekarnik nagrzewamy do 1800C bez termoobiegu i pieczemy ciasto ok. 60-70 minut. Najlepiej smakuje z lodami jeszcze ciepłe. Smacznego!


Wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam i też robię właśnie w ten sposób :)
OdpowiedzUsuńJeden z najlepszych przepisów na szarlotkę. Czasem wpadam w taką fazę, że potrafię ją piec co tydzień ;)
OdpowiedzUsuń