Ciasto kruche ze śliwkami
Postanowiłam wykorzystać patent na ciasto kruche z poprzedniego przepisu na krajankę. Wyszło znakomite ciasto kruche, z pianką białkową i przepysznymi śliweczkami. Dlaczego nie nazwałam ciasta krajanka? Bo uważam, że śliwek nie da się "kroić". Są doskonałym dodatkiem do ciasta kruchego i bezy. Pyszne, proste i do zrobienia na szybko. Polecam!
Ciasto kruche ze śliwkami
Składniki:
2 szklanki mąki
szczypta soli
3 jajka
200g masła
1/2 szklanki cukru
200g konfitury śliwkowej
400g śliwek
Przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z 1/4 szklanki cukru. Dodajemy żółtka, ucieramy, a następnie dodajemy przesianą mąkę z solą. Miksujemy do czasu aż ciasto będzie w formie grudek i piasku. Krótko zagniatamy je ręką i wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy ciasto na na 15 minut do lodówki. Schłodzone nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut z termoobiegiem w 180°C. Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę dodając pozostały cukier. Śliwki myjemy i kroimy na pół. Lekko podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Smarujemy konfiturą i nakładamy połówki śliwek miąższem do dołu. Na wierz równomiernie rozprowadzamy piankę z białek (będzie to płaska warstwa). Wstawiamy ciasto ponownie do pieca i pieczemy 30-40 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku, z uchylonymi drzwiczkami (najlepiej ok. pół godziny). Smacznego!

Właśnie zrobiłam je po raz drugi: z aromatem migdałowym w cieście i zrumienionymi płatkami migdałowymi na pianie. No i śliwki na cztery pokroiłam.
OdpowiedzUsuńZa pierwszym razem warstwę konfitury i pianę posypałam cynamonem. Śliwki wg prezpisu na pół, ale wyciągały się spod piany...
Przepis prosty, ciasto kruche rozpływa się w ustach! Pomysł z powidłami b. dobry - robi się kwaskowato w smaku, dla przełamania.
Dzięki, wrzuciłam w Zakładki :*
warto zrobić
OdpowiedzUsuń