Tarta serowa z białą czekoladą

W sobotę odbył się ostatni egzamin sesji zimowej... Tak, moja wspaniała uczelnia stwierdziła, że sesję trzeba przedłużyć aż do połowy marca i II semestru. W zasadzie nie uczelnia, a wykładowca. W sumie nie było źle i 4 jest, więc po co ja narzekam? :) W każdym razie weekend na uczelni przeżyłam, ale każdy kolejny będzie gorszy... dlaczego? Przyjdzie prawdziwa wiosna, zrobi się ciepło a ja będę w murach siedzieć. Jednak pociesza mnie fakt, że nie tylko ja ;)

Chciałam wypróbować nowy przepis na spód do tarty. Co w nim nowego? Skoraq zastąpiła masło, olejem. Czy tak można, czy jest to możliwe? Musiałam sprawdzić i wyszło, że można. Trochę za bardzo spód kruszył się przy krojeniu tarty, ale w końcu to kruche ;) Tarta wyszła pyszna, a metodę na spód jeszcze nie raz wykorzystam. W kuchni zawsze mam olej, masła nie... Godna pochwały alternatywa :)

Tarta serowa z białą czekoladą



Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,25 szklanki oleju
0,25 - 0,5 szklanki wody
0,75 łyżeczki soli  
2 łyżki cukru
500g białego sera
100g białej czekolady
2,3 łyżki cukru pudru
garść wiórków kokosowych
100g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Mąkę, cukier i oliwę szybko mieszamy aż do uzyskania grudek, dodajemy zimną wodę i wyrabiamy kruche ciasto. Dodaj najpierw mniejszą ilość i potem w razie potrzeby dodajemy po łyżeczce, o ile zachodzi taka potrzeba. Ciasto powinno być wilgotne, tak aby dało się ulepić z niego kulę, ale nie może też się lepić do rąk. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy do tarty (u mnie o średnicy 26cm). Nakłuwamy widelcem i nakładamy folię aluminiową. Zasypujemy ciasto fasolą, tak by je obciążyć i żeby nie urosło w czasie pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut. Zdejmujemy fasolę i folię i pieczemy jeszcze około 5 minut, tak aby tarta się zrumieniła. Kiedy spód do tarty się studzi przygotowujemy masę. Ser miksujemy z cukrem pudrem. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do sera, miksujemy. Dodajemy wiórki kokosowe i łyżką mieszamy aż składniki się połączą. Masę serową wykładamy na spód tarty. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią na wierzchu tarty. Smacznego!







Share this:

, , , , , , , , ,

CONVERSATION

53 komentarze:

  1. Mniami, ale wspaniała ta tarta! Porywam kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. do kruchego ciasta nasze babcie dodawały smalec i skwarki to każdy tłuszcz jest odpowiedni moja mam np. dodaje dużo kwaśnej śmietany
    ciasto wygląda obłędnie smacznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ech, a ja w dalszym ciągu ani grama cukru w niczym... Ani drożdży... Ani pochodnych pszenicy... Więc tak oglądam przepis na wyglądającą na nieziemsko pyszną tartę pogryzając ryżowe chrupki...

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniaaami - wygląda naprawdę imponująco, chętnie bym porwała kawałek. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam czekoladę w każdej postaci. Całość prezentuje się idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mm... apetycznie wygląda:) bardzo ciekawy pomysł z olejem zamiast masła:) dla mnie ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super! I tak właśnie tworzy się coraz lepsze przepisy. Twoja tarta wygląda pięknie. Nie ważne że się kruszy. Na pewno smakuje :) Mogę kawałek?

    OdpowiedzUsuń
  8. Kusisz taki słodkościami! Z białą czekoladą jeszcze nie jadłam, wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo fajny pomysł z tym olejem, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. O jak dawno nie jadłam takiej bez umiaru słodkiej tarty...

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak z białą czekoladą, to ja się wpraszam :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. gratuluję czwóreczki a i spód do tarty z olejem dobrze sie sprawdził

    OdpowiedzUsuń
  13. super apetycznie wygląda, zjadłabym chyba całą:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Twoje wypieki przyprawiają mnie o wypieki na twarzy!
    Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  15. A u Ciebie znowu piękny i pyszny wypiek :) Super tarta.

    OdpowiedzUsuń
  16. Hej, nominowałam Cię do Liebster Blog Award, wydaje mi się, że to nie Twoja pierwsza nominacja, ale bardzo lubię Twojego bloga i chciałabym, żeby jak najwięcej osób Cię obserwowało! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszności - muszę wypróbować ten przepis :) Gratuluję czwóreczki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale pyszności :)) Muszę wypróbować, bo aż ślinka cieknie na sam widok :))

    OdpowiedzUsuń
  19. siedzenie na uczelni kiedy słońce praży-szlag człowieka chce trafić.. :D
    Ale tarta słodka, doobra :D

    OdpowiedzUsuń
  20. dobra czwórka nie jest zła! :) grunt, że sesja jest już za Tobą :)

    tarta? zawsze. serowa? tym bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda pysznie :) Dobry pomysł z tym olejem, muszę zapamiętać :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mrrr... czekolada, duuużo czekolady ;DD

    OdpowiedzUsuń
  23. Kurcze, ta tarta wygląda pięknie :) Jednak ilekroć ja się zabierałam za tartę, to pomimo wszelkich zapewnień, że ilość ciasta na formę jest ok, to zawsze to ciasto mi się kurczyło i odrywało od brzegów, łamało... Chyba jestem beztalenciem kulinarnym... No chyba, że jest na to jakiś sposób? :>

    OdpowiedzUsuń
  24. Musi się kruszyć :) wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. A nie widać, że się kruszy. Za to widać, że jest pyszna:-))

    OdpowiedzUsuń
  26. No ciekawe! Wiesz, że przetestuję. Czasem mam ten problem że mi braknie masła a tu proszę. Można bez :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Tarta z białą czekoladą - ooo, już mi się podoba! I bardzo ciekawy sposób z kruchym bez masła, może kiedyś wypróbuję... ;) Haha ja już o sesji zdążyłam zapomnieć, a Was jeszcze męczyli ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  28. ciekawy sposób z podmianą masła na olej w spodzie - do zapamiętania

    OdpowiedzUsuń
  29. Ale o to chodzi że ma być krucho. Jaka to przyjemność później zbierać okruszki tak pysznego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  30. ŚLINKA MI CIEKNIE MEGA ;-))) SUPER!

    OdpowiedzUsuń
  31. Porywam kawałek! Pomysł z olejem do ciasta, przetestowane i widać, że da się zrobić mega tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Myśl pozytywnie i zajadaj białą czekoladę; ]

    OdpowiedzUsuń
  33. Tarta wygląda cudnie, faktycznie czekolada dodaje smaczku i fajnego wyglądu :-)

    OdpowiedzUsuń
  34. Mam wielką słabość do tart :D Twoja wygląda super, mega smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  35. Zalapie się na kawałek? Wyszła cudnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. O jaka ładna! i na bogato, a u mnie tylko cytrynowa:)

    OdpowiedzUsuń
  37. Nie robiłam z olejem, ale dolewałam, jak ciasto wydawało mi się za suche. Polecam też część masła zastąpić masłem orzechowym, nadaje fajną kruchość!

    OdpowiedzUsuń
  38. bardzo mi się ten farsz podoba:) a ja z chęcią bym powróciła do studenckich czasów, nawet za cenę sesji:)

    OdpowiedzUsuń
  39. tarta pyszna tarta:) kradniemy po kawałku:)

    OdpowiedzUsuń
  40. W końcu kruche będzie się kruszyło :) Najważniejsze, że wyszła smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Ojej jaka piękna tarta ! Aż ślinianki wariują :) I ta biała czekolada... Ojjj kusisz kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Niezwykle zachęcająca i bardzo apetyczna, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  43. O takim cudem chętnie bym się poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń
  44. Takie wypieki to ja lubię<3

    OdpowiedzUsuń
  45. Wow, ale cudownie podałaś! Super wygląda <3

    OdpowiedzUsuń