Chleb ze śliwką na drożdżach

Niedziela i poniedziałek upłynął mi na odnowieniu kontaktów międzyludzkich. Czas tak biegnie, że dalej nie potrafię się ogarnąć i w zasadzie tak będzie aż do niedzieli. Potem może będzie chwila wytchnienia, a może nie, ale wiem jedno... na razie mi dobrze i narzekać nie zamierzam :)

Patrząc z optymizmem, że za oknem coraz dłużej jest jasno mam nadzieję, że pieczenie chleba również wejdzie mi w krew. Nie ma nic lepszego jak o poranku zjeść kromkę własnego, świeżutkiego pieczywa. To kolejna prosta propozycja dla początkujących takich jak ja, jeśli chodzi o pieczenie domowego pieczywa. Chlebek na drożdżach z dodatkiem suszonej śliwki i słonecznika. Wyszedł przepyszny! Kanapka z serkiem wiejskim i miodem smakuje wybornie :)

Chleb ze śliwką na drożdżach


 
Składniki:
25g świeżych drożdży
250ml ciepłej wody + 1 łyżka
1 łyżeczka cukru
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki słonecznika
kilka śliwek suszonych
1-2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy łyżeczką cukru i zalewamy łyżką ciepłej wody. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy na 15 minut. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, słonecznik, pokrojone drobno suszone śliwki i wodę. Dodajemy drożdże i zagniatamy gładkie ciasto. Zostawiamy do podwojenia objętości (ok. 30-40 minut). Wyrośnięte ciasto wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica silikonowa) lub keksówki. Formujemy dowolny kształt i wielkość chleba. Smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypujemy ziarnami słonecznika. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut. Smacznego!


Share this:

, , , , , ,

CONVERSATION

20 komentarze:

  1. O tak, za oknem coraz dłużej jasno i coraz wcześniej rano robi się jasno - dzisiaj już o siódmej było przyjemnie jasno. Coraz bliżej do wiosny. I to napełnia energią i dobrymi chęciami. Aż się bardziej chce...

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, nie ma jak domowy!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł, zjeść na śniadanie taką kanapkę:):D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny chlebek. Domowy, najlepszy. Kiedyś piekłam i... chyba znów powrócę do pieczenia, tak więc zapisze przepis do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłaś może kiedyś sos grecki albo ryż w sosie pomidorowym? To tak to smakuje, tylko w pierwszej wersji z ryżem a drugiej warzywami :) Bardzo lubię to danie i jem nawet na kolację :)

    A ze śliwką chleba nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny wyszedł! Naprawdę. Ze śliwką jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie muszę udać się do sklepu po chleb...ale podejrzewam, że ze śliwką nie kupię....szkoda:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe zestawienie, nie jadłam jeszcze chleba ze śliwką. Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam jeszcze chlebka ze śliwką. Ciekawe połączenie:) Chętnie wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. chętnie spróbowałabym takiego domowego pieczywa, to musi być coś pysznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na coraz dłuższe dni bardzo się cieszę!
    A Twój chlebek musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Super połączenie :) Z żurawiną próbowałam, ale ze śliwką jeszcze nie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ojej, jaki apetyczny! Uwielbiam pieczywo z takimi dodatkami. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajny chlebuś, znakomity na sniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Chodzi za mną ostatnio taki chleb ze śliwką :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń