Babka a'la zebra

Wczoraj minęło dwa lata odkąd pracuję w agencji reklamowej. Czas leci tak szybko! Jak sobie przypomnę jak było wtedy, a jak jest teraz... jest lepiej i to jest najważniejsze :) Z tej okazji, a z braku czasu potrzebowałam fajnego i szybkiego przepisu. Koledzy i koleżanki z pracy uwielbiają piaskowe ciasta, dlatego pomyślałam o babce. Babka a'la zebra to przepis mojej koleżanki Asi. Babka jest z olejem, a nie masłem, więc dzięki temu jest bardziej wilgotna. Urocze kakao w środku dodaje jej niezwykłości. Błyskawicznie i prosto, a tak pysznie! W biurze zniknęła szybciutko, więc pewnie i u Was szybko zniknie :)

Babka a'la zebra


 
Składniki:
4 jajka
150g mąki pszennej
100g cukru
pół szklanki oleju
łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Mąkę pszenną przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubiamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy cukier, miksujemy dalej, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Dalej miksując dodajemy na zmianę olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. 3/4 ciasta wylewamy do formy (babki) wysmarowanej masłem lub silikonowej. Do pozostałej masy dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na środek jasnej masy. Wstawiamy do pierkarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40-50minut. Babkę można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!



Share this:

, , , , , , ,

CONVERSATION

31 komentarze:

  1. Piaskowe ciasta są najlepsze. A tata babka, po paru dniach, gdy będzie już całkiem sucha, posmarowana dżemem, miodem, czekoladą, wspaniale nadaje się do zjedzenia znów :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Babcia mojego Połówka robi podobną. Przepis dodam do zakładem, będzie idealny na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, sama dziś planuję upiec zebrę, tylko że ja jeszcze dodaję pół szklanki wody ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja tez uwielbiam to ciacho:) pysznie smakuje i pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ apetyczna! Poproszę kawałeczek :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Gratuluję :*
    Pięknie się prezentuje ! Wielkość standardowej babki np wielkanocnej ? Chciałabym ją zrobić ale nie wiem w jakiej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna babka :) A napisz jak ten ostatni egzamin?

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie wygląda, moja mama dodaje jeszcze szklankę oranżady

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie ciasto to smak dzieciństwa :-) Zjadłabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. lubię takie ciacho zjeść na śniadanie ze szklanką mleka :) a świeżo po upieczeniu jest po prostu przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. fajnie wygląda z tym kakaowym środkiem, no i wersję na oleju też bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  12. Taka babeczka kojarzy mi się ze śniadaniem i do tego kakao. Smaczne są piaskowe babki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale smakowita babka:) Do niej kubek z gorącą kawą lub czekoladą i nic nam więcej nie potrzeba:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Twoja babka warta jest grzechu, pięknie wyrosła:))

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie proste ciasta są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Babki są najlepsze, a takie z kakaowym dodatkiem super :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Do popołudniowej herbaty taka babka jest w sam raz! Moja rodzina bardzo za nią przepada: )

    OdpowiedzUsuń
  18. Kiedyś piekłam taką dość często, a teraz zapomniałam o niej, dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie popękała na górze. Musiała być pyszna ; )

    OdpowiedzUsuń
  20. Od czasu do czasu piekę taką babkę i jest pyszna :D

    OdpowiedzUsuń