Babka a'la zebra
Wczoraj minęło dwa lata odkąd pracuję w agencji reklamowej. Czas leci tak szybko! Jak sobie przypomnę jak było wtedy, a jak jest teraz... jest lepiej i to jest najważniejsze :) Z tej okazji, a z braku czasu potrzebowałam fajnego i szybkiego przepisu. Koledzy i koleżanki z pracy uwielbiają piaskowe ciasta, dlatego pomyślałam o babce. Babka a'la zebra to przepis mojej koleżanki Asi. Babka jest z olejem, a nie masłem, więc dzięki temu jest bardziej wilgotna. Urocze kakao w środku dodaje jej niezwykłości. Błyskawicznie i prosto, a tak pysznie! W biurze zniknęła szybciutko, więc pewnie i u Was szybko zniknie :)
Babka a'la zebra
Składniki:
4 jajka
150g mąki pszennej
100g cukru
pół szklanki oleju
łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę pszenną przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubiamy na sztywną pianę. Ciągle miksując dodajemy cukier, miksujemy dalej, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Dalej miksując dodajemy na zmianę olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. 3/4 ciasta wylewamy do formy (babki) wysmarowanej masłem lub silikonowej. Do pozostałej masy dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na środek jasnej masy. Wstawiamy do pierkarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40-50minut. Babkę można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Piaskowe ciasta są najlepsze. A tata babka, po paru dniach, gdy będzie już całkiem sucha, posmarowana dżemem, miodem, czekoladą, wspaniale nadaje się do zjedzenia znów :).
OdpowiedzUsuńBabcia mojego Połówka robi podobną. Przepis dodam do zakładem, będzie idealny na święta :)
OdpowiedzUsuńpyszności:D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, sama dziś planuję upiec zebrę, tylko że ja jeszcze dodaję pół szklanki wody ;)
OdpowiedzUsuńja tez uwielbiam to ciacho:) pysznie smakuje i pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńwow! Cudna ta babeczka :)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczna! Poproszę kawałeczek :))))
OdpowiedzUsuńGratuluję :*
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje ! Wielkość standardowej babki np wielkanocnej ? Chciałabym ją zrobić ale nie wiem w jakiej formie :)
Fajna babka :) A napisz jak ten ostatni egzamin?
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, moja mama dodaje jeszcze szklankę oranżady
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to smak dzieciństwa :-) Zjadłabym kawałek :-)
OdpowiedzUsuńlubię takie ciacho zjeść na śniadanie ze szklanką mleka :) a świeżo po upieczeniu jest po prostu przepyszne :)
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda z tym kakaowym środkiem, no i wersję na oleju też bardzo lubię
OdpowiedzUsuńTaka babeczka kojarzy mi się ze śniadaniem i do tego kakao. Smaczne są piaskowe babki :)
OdpowiedzUsuńAle smakowita babka:) Do niej kubek z gorącą kawą lub czekoladą i nic nam więcej nie potrzeba:D
OdpowiedzUsuńLubię babki z kakao, smakowita !
OdpowiedzUsuńTwoja babka warta jest grzechu, pięknie wyrosła:))
OdpowiedzUsuńBabeczka pierwsza klasa :) Pyszności!
OdpowiedzUsuńTakie proste ciasta są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńBabki są najlepsze, a takie z kakaowym dodatkiem super :)
OdpowiedzUsuńJakie faaaajne!!!!
OdpowiedzUsuńDo popołudniowej herbaty taka babka jest w sam raz! Moja rodzina bardzo za nią przepada: )
OdpowiedzUsuńMogę kawałeczek?
OdpowiedzUsuńTo jest pyszna babeczka.
OdpowiedzUsuńDo kawusi idealna :)))
OdpowiedzUsuńKiedyś piekłam taką dość często, a teraz zapomniałam o niej, dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńPięknie popękała na górze. Musiała być pyszna ; )
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu piekę taką babkę i jest pyszna :D
OdpowiedzUsuńSmaczniutko wygląda! :-)
OdpowiedzUsuńŚliczna:)
OdpowiedzUsuńPyszna babeczka :)
OdpowiedzUsuń