Rolada z jabłkami
Potrzebowałam ciekawego przepisu na ciasto z jabłkami. Przeszukałam Internet i blogi kulinarne, żeby znaleźć coś prostego, ale zarazem efektownego. Trafiłam na przyjemny przepis Aleex. Rolada chociaż nie wygląda tak efektownie jakbym chciała to uwierzcie mi - była przepyszna! Polecam, robi się ją błyskawicznie i smakuje wybornie :) Idealna do niedzielnej herbaty z miodem :)
Rolada z jabłkami
Składniki:
6 jabłek
5 dużych jajek
1 cukier waniliowy
¾ szklanki cukru + 2 łyżki cukru (zwykłego lub waniliowego)
5 czubatych łyżek mąki pszennej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
kawałek masła
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki lub w kostkę. Posypujemy jabłka dwoma łyżkami cukru i dodajemy cynamon. Wymieszać jabłka, aby dobrze obtoczył je cukier i cynamon. Odstawiamy i w między czasie bierzemy dużą blachę z piekarnika. Wykładamy ją papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Jabłka wysypujemy na papier, równomiernie. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Dodajemy żółtka i miksujemy, przesiewamy obie mąki razem z proszkiem do pieczenia. Nie miksujemy! Delikatnie mieszamy łyżką masę mączno-jajeczną. Ciasto rozkładamy równomiernie na jabłkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 30-40 minut do "suchego patyczka". Porada Aleex: Odwracamy upieczoną roladę. Przykrywamy upieczone ciasto warstwą papieru do pieczenia, przykrywamy drugą blaszką i szybko odwrócić tak, aby jabłka były na górze. Zostawiamy, aby rolada wystygła. Smacznego!
.jpg)
.jpg)
Wiele razy przekonałam się, że coś co wygląda niepozornie zwykle smakuje obłędnie. Z Twoją roladą na pewno też tak jest :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMniam, ta rolada kryje w sobie mnóstwo pysznego smaku :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam roladę z jabłkami! a roladę można zawsze zasypać cukrem pudrem jak nie wyjdzie idealna :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam rolady i jabłka, to idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńliczy się głównie smak! A że są jabłka, jest pyszne ciasto.. No ja bym zjadła ze 3 kawałki <3
OdpowiedzUsuńNie będę oryginalny, ale napiszę bardzo podobny komentarz, jak pod innym postem o podobnej tematyce - nie jem słodyczy. Jutro zaczyna się trzeci tydzień, jak rzuciłem słodycze i mimo, że coś smakuje obłędnie (marcepan... bajaderki... czekolada z miętą...) to po prostu nie jem i koniec. A przede mną jeszcze całe święta.
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje... więc nie gadaj Magda, że nie powala i w ogóle. Oj lubię ciasta z jabłkami
OdpowiedzUsuńNa pewno jest fantastyczna, wygląd jest nieważny :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciacha
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie rolady :) moja mama robila ja czesto jak bylam mala :) zawsze tak smakowala, ze sie uszy trzesly :)
OdpowiedzUsuńNie wiem czemu, ale na mnie rolady zawsze robią efekt WOW. Uwielbiam taki rodzaj ciast :)
OdpowiedzUsuńRolada wygląda bosko, z jabłkami to musi być smakowita :)
OdpowiedzUsuńszybkie ciasto na niedzielę - to lubię.
OdpowiedzUsuńJabłka i cynamon - ja już ją czuję (smak mogę sobie wyobrazić :))
OdpowiedzUsuńRolady jeszcze nie robiłam, ale i na nie przyjdzie czas :)
pozdrawiam!
Rolady z jabłkami chyba jeszcze nie jadłam, ale to bardzo smakowity pomysł :))
OdpowiedzUsuńjeżeli w środku jest wypakowana jabłkami i cynamonem, to wygląd nie ma znaczenia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki i wszelkie ciasta z jabłkami! Z chęcią więc wprosiłabym się do ciebie na kawałek rolady :)
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten zapach jabłek i cynamonu, mniam :-)
OdpowiedzUsuńznam ją!:) jest pyszna, ja trę do niej jabłka:)
OdpowiedzUsuń