Rolada z jabłkami

Potrzebowałam ciekawego przepisu na ciasto z jabłkami. Przeszukałam Internet i blogi kulinarne, żeby znaleźć coś prostego, ale zarazem efektownego. Trafiłam na przyjemny przepis Aleex. Rolada chociaż nie wygląda tak efektownie jakbym chciała to uwierzcie mi - była przepyszna! Polecam, robi się ją błyskawicznie i smakuje wybornie :) Idealna do niedzielnej herbaty z miodem :)

Rolada z jabłkami


 
Składniki:
6 jabłek
5 dużych jajek
1 cukier waniliowy
¾ szklanki cukru + 2 łyżki cukru (zwykłego lub waniliowego)
5 czubatych łyżek mąki pszennej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
kawałek masła

Przygotowanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki lub w kostkę. Posypujemy jabłka dwoma łyżkami cukru i dodajemy cynamon. Wymieszać jabłka, aby dobrze obtoczył je cukier i cynamon. Odstawiamy i w między czasie bierzemy dużą blachę z piekarnika. Wykładamy ją papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Jabłka wysypujemy na papier, równomiernie. Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Dodajemy żółtka i miksujemy, przesiewamy obie mąki razem z proszkiem do pieczenia. Nie miksujemy! Delikatnie mieszamy łyżką masę mączno-jajeczną. Ciasto rozkładamy równomiernie na jabłkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 30-40 minut do "suchego patyczka". Porada Aleex: Odwracamy upieczoną roladę. Przykrywamy upieczone ciasto warstwą papieru do pieczenia, przykrywamy drugą blaszką i szybko odwrócić tak, aby jabłka były na górze. Zostawiamy, aby rolada wystygła. Smacznego!

 


Share this:

, , , , , ,

CONVERSATION

19 komentarze:

  1. Wiele razy przekonałam się, że coś co wygląda niepozornie zwykle smakuje obłędnie. Z Twoją roladą na pewno też tak jest :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, ta rolada kryje w sobie mnóstwo pysznego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam roladę z jabłkami! a roladę można zawsze zasypać cukrem pudrem jak nie wyjdzie idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam rolady i jabłka, to idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. liczy się głównie smak! A że są jabłka, jest pyszne ciasto.. No ja bym zjadła ze 3 kawałki <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie będę oryginalny, ale napiszę bardzo podobny komentarz, jak pod innym postem o podobnej tematyce - nie jem słodyczy. Jutro zaczyna się trzeci tydzień, jak rzuciłem słodycze i mimo, że coś smakuje obłędnie (marcepan... bajaderki... czekolada z miętą...) to po prostu nie jem i koniec. A przede mną jeszcze całe święta.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie się prezentuje... więc nie gadaj Magda, że nie powala i w ogóle. Oj lubię ciasta z jabłkami

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno jest fantastyczna, wygląd jest nieważny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubie takie rolady :) moja mama robila ja czesto jak bylam mala :) zawsze tak smakowala, ze sie uszy trzesly :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiem czemu, ale na mnie rolady zawsze robią efekt WOW. Uwielbiam taki rodzaj ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rolada wygląda bosko, z jabłkami to musi być smakowita :)

    OdpowiedzUsuń
  12. szybkie ciasto na niedzielę - to lubię.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jabłka i cynamon - ja już ją czuję (smak mogę sobie wyobrazić :))
    Rolady jeszcze nie robiłam, ale i na nie przyjdzie czas :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Rolady z jabłkami chyba jeszcze nie jadłam, ale to bardzo smakowity pomysł :))

    OdpowiedzUsuń
  15. jeżeli w środku jest wypakowana jabłkami i cynamonem, to wygląd nie ma znaczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam szarlotki i wszelkie ciasta z jabłkami! Z chęcią więc wprosiłabym się do ciebie na kawałek rolady :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Już czuję ten zapach jabłek i cynamonu, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. znam ją!:) jest pyszna, ja trę do niej jabłka:)

    OdpowiedzUsuń