Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Proste ciasto, nie wykwintne. Jednak ma w sobie coś takiego, że nie można się od niego oderwać. Mało słodkie, wilgotne i ślicznie wyrasta. Smakuje znakomicie, ze wszystkimi owocami. Teraz czas na śliwki, jabłka... Polecam!

Ciasto jogurtowe ze śliwkami



Składniki:

2 jajka
100g cukru pudru
140ml oleju rzepakowego
sok z wyciśniętej połówki cytryny
400g jogurtu naturalnego
450g mąki pszennej
skórka z otartej cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
500g śliwek

Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski, dodajemy skórkę otartą z 1 cytryny (wcześniej sparzonej) i mieszamy. W osobnej misce mieszamy jajka z cukrem, następnie dodajemy olej i sok z połówki cytryny. Mieszamy, gdy masa będzie jednolita dodajemy jogurt i ponownie mieszamy. Dodajemy miskę mączną, mieszamy do połączenia się składników. Tortownicę o średni 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem. Przekładamy ciasto, wyrównując z wierzchu. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Kładziemy śliwki na ciasto, miąższem do dołu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut. Smacznego!



Share this:

, , , ,

CONVERSATION

3 komentarze: