Babeczki ze śliwkami

Kolejne babeczki tym razem ze śliwkami. Zrobiłam nowość, bo zamiast samego jogurtu dałam mleko i jogurt. Wyszły delikatniejsze, mam wrażenie, że bardziej puszyste i łagodniejsze w smaku. Chyba kolejnym razem będę robiła miks, bo muffinki są smaczniejsze :)

Babeczki ze śliwkami



Składniki:
2 szklanki mąki
łyżeczka cynamonu
szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki jogurtu naturalnego
pół szklanki mleka
jajko
pół szklanki oleju rzepakowego
kilkanaście śliwek

Przygotowanie:
Osobno wymieszać suche i mokre składniki. Do suchych dodać mokre i wymieszać, najlepiej łyżką. Nakładamy ciasto (do połowy) do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, w środek wciskamy połówkę śliwki, nakładamy cienką warstwę ciasta na wierzch i układamy ćwiartkę śliwki. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 25 minut. Smacznego!




Share this:

, , , , , , ,

CONVERSATION

4 komentarze:

  1. Przepysznie wyglądają - uwielbiam śliwki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają apetycznie. Ciekawe, jak smakowałyby takie babeczki z wiśniami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojjj mleka jeszcze nie dodawałam, ale myślę, że to świetny patent i na pewno wykorzystam :)
    Za każdym razem czymś mnie kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana czekam na Twoje przepisy z dynią więc chyba musisz się o nią upomnieć bo już się doczekać nie mogę :D

    OdpowiedzUsuń