Bo na urodziny musi być tort i basta!
Mój tata miał urodziny. Lubi bezy, a więc pokusiłam się, by sprawić mu przyjemność. A, że gorąco i na kremy stricte z bitą śmietaną nie mieliśmy ochoty, postanowiłam spróbować przepisu z lemon curd, którego jeszcze nigdy nie jadłam i nie robiłam. Przepis zmodyfikowany przeze mnie znalazłam na blogu Moje Wypieki. Polecam! Lekki, słodko-kwaśny deser nawet w upalne dni wyśmienicie smakuje!
Tort Bezowy z Lemon Curd
Składniki na dwa blaty bezowe:
6 białek
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
Składniki na krem:
150 g serka mascarpone
200 g śmietany kremówki 36%
Dodatkowo:
150 g lemon curdu
Przygotowanie:
Bierzemy dwa spody od tortownicy o średnicy 21 cm lub rysujemy na papierze do pieczenia dwa okręgi o tej samej średnicy. Spody od tortownicy wykładamy papierem do pieczenia lub okręgi nakładamy na dużą blachę. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC z termoobiegiem. Mikserem ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy pianę mamy już prawie ubitą, dodajemy po jednej łyżce cukru i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i na wolnych obrotach miksujemy ostatni raz. Piana powinna być błyszcząca i bardzo sztywna. Uzyskaną pianę dzielimy na dwie równe części i wykładamy na przygotowane spody lub wycięte okręgi papierowe. Wstawiamy do piekarnika, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140ºC z termoobiegiem. Pieczemy 70-80 minut, tak by beza zarumieniła się, może popękać. Studzimy w uchylonym piekarniku, najlepiej przez kilka godzin.
Przygotowanie kremu zaczynamy od ubicia śmietany kremówki (im bardziej będzie schłodzona tym lepiej, bo szybciej się ubije). Do drugiej miseczki dodajemy mascarpone, lekko mieszamy, by serek miał strukturę kremową. Dodajemy ubitą śmietanę do mascarpone i delikatnie mieszamy, by masy połączyły się. Na jeden bezowy krążek nakładamy obficie lemon curd. Na to wykładamy warstwę śmietanowo-serową i wyrównujemy. Na wierz kładziemy drugi blat bezowy i gotowe!
0 komentarze:
Prześlij komentarz