Tort śmietankowy z truskawkami

Ten czas to zasuwa jak głupi. Ja chyba przez te sesje, obronę, formalności, papierologie trochę ogłupiałam. Zmęczona jestem tak totalnie, ciągle myślę o tej obronie (która jest we wtorek!) i chociaż wiem, że wszystko powinno być dobrze to jednak trochę się boje. Muszę opracować pytania, które niby nie wydają się trudne, ale jednak do najłatwiejszych nie należą, więc weekend upłynie pod hasłem obrony. Oby do wtorku, a potem już z górki do urlopu. Dodatkowo mam zmiany w pracy, nowe obowiązki. Cieszę się z nich bardzo, ale stres przed nowym wyzwaniem też daje się we znaki. Oby w końcu to lato przyszło! Fajnie by było nie marznąć o 6 rano wychodząc do pracy, naprawdę miło by było...

Ponarzekałam trochę, trzymajcie za mnie dalej kciuki a tymczasem przedstawiam Wam mój tort. Wczoraj mój tata miał urodziny, dosyć okrągłe, więc i tort musiał być okrągły ;) A tak na serio. Chyba najlepszy tort jaki zrobiłam. Bardzo nasączony, lekko słodki i z truskawkami <3 Wygląda jak zawsze przeciętnie (muszę iść na kurs dekorowania potraw i ciast!), ale naprawdę jest przepyszny! Prosty w przygotowaniu, przepis na biszkopt idealny, który zawsze wychodzi... Bardzo Wam polecam! Na lato w sam raz do upieczenia :) Prosto z lodówki świetnie ochładza i zaspokaja głód deserowy :)

Tort śmietankowy z truskawkami



Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Poncz:
300g herbaty zielonej, cytrynowej
2 łyżeczki cukru

Masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki 30%
250g serka mascarpone
pół szklanki cukru

Dodatkowo:
1 słoiczek (400g) dżemu
300g truskawek

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy oba cukry. Na małych obrotach miksera dodajemy wymieszane suche składniki (mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia), a następnie żółtka. Na samym końcu dodajemy olej, kiedy widzimy, że składniki się połączą wyłączamy mikser. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 40 minut. Wyjmujemy z pieca, studzimy na blacie, a następnie dzielimy na 3 części. Śmietanę kremówkę ubijamy wraz z serkiem mascarpone, dodając pod koniec ubijania cukier. Masę miksujemy do momentu aż mieszadło miksera zostawi swoje ślady w masie. Zaparzamy herbatę, lekko studzimy i słodzimy. Spód biszkoptu nasączamy herbatą, następnie nakładamy warstwę dżemu. Następnie nakładamy warstwę kremu i układamy połówki truskawek. Bierzemy drugi blat tortu i ponownie nasączamy. Nakładamy warstwę dżemu i kremu. Następnie przykrywamy go ostatnim blatem biszkoptu, nasączamy, smarujemy pozostałym kremem, także zakrywając boki. Tort wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami. Smacznego!




Bym zapomniała! Ostatnio nawiedził mnie kurier z szczelnie zapakowaną paczką. Nie wiedziałam co to, powoli otwieram, a tu niespodzianka! Piękne kieliszki do szampana! Plan jest taki, aby opić w nich 5 z obrony pracy magisterskiej :) Dziękuję za miłą przesyłkę, niespodziankę firmie Witek's http://witeks.pl/.



Share this:

, , , , , , , , ,

CONVERSATION

42 komentarze:

  1. Bita śmietana i truskawki to doborowa para i zawsze smakują wyśmienicie:)
    trzymam kciuki za obronę- na pewno będzie 5!
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcik wygląda nieziemsko! :) Też mam nadzieję, że ta pogoda się polepszy, lato a tu dalej zimno..

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładny torcik :) Powodzenia na obronie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne te kieliszki. A torcik obłędny :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super torcik :)) Powodzenia życzę :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Truskawki i śmietana to jest to! Pycha :) trzymam kciuki, będzie (w) czym świętować ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Truskawki i bita śmietana to idealne połączenie, jeszcze brakuje tylko szampana w tych kieliszkach i byłby już komplet; D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki piękny w przekroju! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ahh ale piękny torcik, aż żałuję że nie mam w sezonie truskawkowym urodzin, bo bym sobie taki upiekła ;D Ale w sumie po co urodziny, można takim pysznym ciachem świętować i bez urodzin ;P I kieliszki się nadają idealnie do torta - widzę w nich szampana z pływającymi truskawkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bajeczny, od samego czytania nie mogę sie opędzić od ślinki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny torcik....takim cudem to można świętować. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ładny tort, okazały i z takimi składnikami to na pewno pysznie smakuje. To jest najbardziej popularny wypiek sezonowy, który jest uwielbiany przez wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kciuki trzymamy, tort podziwiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. tort cudny lubię bardzo takie

    OdpowiedzUsuń
  15. Magdo, kurs dekorowania wcale nie jest potrzebny, smak tortu i jego zupełnie ładny i kuszący wygląd mówią same za siebie. Letni, lekki torcik.

    OdpowiedzUsuń
  16. Torcik pierwsza klasa :) Trzymam kciuki:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniały torcik. Nie ma to jak truskawki i śmietanka, połączenie idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Poproszę kawałek a potem pójdę biegać :)

    OdpowiedzUsuń
  19. lubię takie lekkie torty :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyśmienity tort - taki jak lubimy najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  21. pyszny....podkradam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Urocze te kieliszki. Torcik z resztą też.

    OdpowiedzUsuń
  23. Jaki cudny torcik, postarałaś się :)

    Chciałabym takie kieliszki :) !

    OdpowiedzUsuń
  24. Oj świetnie sie prezentuje Tw ciacho! :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. pysznie wygląda ;) najważniejszy jest smak nie wygląd;)

    OdpowiedzUsuń
  26. pysznie wygląda ;) najważniejszy jest smak nie wygląd;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Był bardzo dobry. Bardzo. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Moje lubione torty z truskawkami. Wygląda pysznie.Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  29. Świetny tort!
    Możesz nim świetować obronę.
    No i popić szampanem w tych pieknych kieliszkach.

    OdpowiedzUsuń
  30. umarłam i jestem w niebie.... PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  31. Moje ulubione połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  32. Tort wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. smak śmietankowy z połączeniem truskawek to dla mnie idealne zestawienie i uzupełnienie :) a kieliszki... już wiem, że się przydały! :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Super tort! Wysoki i z moimi ulubionymi truskawami :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Cudowny tort :) Uwielbiam połączenie białego biszkoptu z bitą śmietaną i truskawkami, to ponadczasowa klasyka :)
    Zapraszam do mnie: http://wposzukiwaniuinspiracji.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń