Ciasto jaglane z kokosem i winogronami

Ten tydzień miał być spokojniejszy. Szczerze? Znowu nie jest, ale na szczęście jeszcze tylko dzisiaj i 4 dni wolnego! Co z tego, że szybko zlecą, że znowu dużo będzie się działo? To są te cztery dni, w których nie będzie pracy i to jest najważniejsze!

Kusiło mnie zrobić coś dziwnego, innego, zdrowszego... Padło na ciasto z kotlet.tv. Z kaszy jaglanej? Dla mnie eksperyment. Zaszalałam i dodałam winogrona do ciasta po raz pierwszy w życiu. Jak wyszło? Dla mnie obłędnie! Ciasto jest wilgotne, ciężkie, ale przepyszne! Winogrona pozostały jędrne, nie czuć że je się kaszę i co najważniejsze ciasto nie ma ani grama mąki w sobie :) Polecam spróbować, mnie to ciasto zauroczyło :)

Ciasto jaglane z kokosem i winogronami



 
Składniki:
200 kaszy jaglanej (sucha kasza)
320 ml wody do ugotowania
2 jajka
szklanka cukru
125 ml mleka
1/2 łyżeczki sody
65 g oleju
100g wiórków kokosowych
300g winogron

Przygotowanie:
Suchą kaszę wsypujemy do garnuszka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Pod koniec gotowania, kiedy kasza wciągnie prawie całą wodę wyłączamy gaz i zostawiamy do wystudzenia. Przestudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy jajka, cukier, sodę, mleko i olej. Wszystko za pomocą blendera rozdrabniamy na gładką masę. Dodajemy wiórki kokosowe i łyżką mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucamy do środka całe kulki winogron. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 60-70 minut. Smacznego!








Share this:

, , , , , ,

CONVERSATION

43 komentarze:

  1. Ciasta jaglanego jeszcze nie robiłam. Połączenie kokosa i winogrona brzmi świetnie. Przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto jaglane? bardzo ciekawy przepis i wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba będzie się w końcu zabrać za jakiś jaglany wypiek - Twój wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda :-) ja też mam aż cztery dni wolnego juuupi :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciacho musi być pyszne, ciekawa jestem jak smakuje, bo jaglanego jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne to ciasto. Tez mam już za sobą doświadczenia z kaszą w cieście i jak do tej pory nie zawiodłam się. Więc bez jakichkolwiek obaw sięgnę po Twój przepis, bo jak widzę warto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda apetycznie. lubię takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawi mnie smak tego ciasta, nie jadłam jeszcze żadnego z dodatkiem kaszy jaglanej, trzeba to zmienić; )

    OdpowiedzUsuń
  9. Winogronowy dodatek brzmi intrygująco:)

    OdpowiedzUsuń
  10. To ciasto dla mnie:) Zdrowe i bez mąki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapowiada się wyśmienicie, koniecznie do wypróbowania :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajnie wygląda :) kokos i winogrona to brzmi obiecująco....

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne ciasto. Te winogrona to super pomysł. Wyobrażam sobie jego wspaniały smak. Z kasza jaglaną upiekłam sernik i zrobiłam leguminę. Naprawdę warto :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takiego nie jadłam jeszcze, bardzo mnie ciekawi :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Skład ciasto dostaje ode mnie 5 z plusem! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mmm.... Twoje ciacho o 3 w nocy powoduje u mnie ślinotok....<3

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto wygląda bardzo smakowicie w dodatku to taka zdrowa wersja.

    OdpowiedzUsuń
  18. ciacho wygląda wspaniale, mniam : )

    OdpowiedzUsuń
  19. akurat mam wiórka kokosowe w domu i ogromną ochotę na ciacho jaglane.. lece do kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  20. Takie ciasto to dla mnie nowość :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nigdy nie jadłam ciasta z kaszy jaglanej, więc jestem ciekawa smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. ciasto z kaszy jaglanej to dla mnie zupełna nowość, ale i winogron w cieście nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. U mnie niby spokojnie, ale pogoda taka do bani, że łeb mi pęka, wszystko mnie drażni i wszystkiego się odechciewa. A więc daj dobra kobieto kawałek ciacha i spadam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo ciekawy pomysł! :)
    Ciasto wygląda bardzo apetycznie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  25. Powiem Ci że propozycja bardzo mnie zaciekawiła :) Z kaszy jaglanej robiłam tylko serniki na zimno, koniecznie będę musiała spróbować przygotować Twoje ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  26. ciekawią mnie jaglane przepisy, trzeba się w końcu za nie zabrać

    OdpowiedzUsuń
  27. U Ciebie jak zwykle coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  28. Ostatnio modna kasza jaglana prześladuje mnie w sensie pozytywnym, też próbuję z niej dziwne potrawy.Ciasto Twoje wydaje się być dobre, warto spróbować zrobić. Pięknie wyrosło i nie wygląda na ciężkie.

    OdpowiedzUsuń
  29. ciasta jaglanego jeszcze nigdy nie piekłam, fajny pomysł :) koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Przepyszna propozycja, koniecznie muszę spróbować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo ciekawy pomysł. Mam tylko pytanie, 200 g suchej kaszy czy 200 ml?

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń