Ciasto jaglane z kokosem i winogronami
Ten tydzień miał być spokojniejszy. Szczerze? Znowu nie jest, ale na szczęście jeszcze tylko dzisiaj i 4 dni wolnego! Co z tego, że szybko zlecą, że znowu dużo będzie się działo? To są te cztery dni, w których nie będzie pracy i to jest najważniejsze!
Kusiło mnie zrobić coś dziwnego, innego, zdrowszego... Padło na ciasto z kotlet.tv. Z kaszy jaglanej? Dla mnie eksperyment. Zaszalałam i dodałam winogrona do ciasta po raz pierwszy w życiu. Jak wyszło? Dla mnie obłędnie! Ciasto jest wilgotne, ciężkie, ale przepyszne! Winogrona pozostały jędrne, nie czuć że je się kaszę i co najważniejsze ciasto nie ma ani grama mąki w sobie :) Polecam spróbować, mnie to ciasto zauroczyło :)
Ciasto jaglane z kokosem i winogronami
Składniki:
200 kaszy jaglanej (sucha kasza)
320 ml wody do ugotowania
2 jajka
szklanka cukru
125 ml mleka
1/2 łyżeczki sody
65 g oleju
100g wiórków kokosowych
300g winogron
Przygotowanie:
Suchą kaszę wsypujemy do garnuszka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Pod koniec gotowania, kiedy kasza wciągnie prawie całą wodę wyłączamy gaz i zostawiamy do wystudzenia. Przestudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy jajka, cukier, sodę, mleko i olej. Wszystko za pomocą blendera rozdrabniamy na gładką masę. Dodajemy wiórki kokosowe i łyżką mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wrzucamy do środka całe kulki winogron. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 60-70 minut. Smacznego!
Ciasta jaglanego jeszcze nie robiłam. Połączenie kokosa i winogrona brzmi świetnie. Przepis zapisuję:)
OdpowiedzUsuńciasto jaglane? bardzo ciekawy przepis i wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńTrzeba będzie się w końcu zabrać za jakiś jaglany wypiek - Twój wygląda super.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-) ja też mam aż cztery dni wolnego juuupi :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńsmacznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńTakie ciacho musi być pyszne, ciekawa jestem jak smakuje, bo jaglanego jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńZaciekawił mnie ten przepis.
OdpowiedzUsuńFajne to ciasto. Tez mam już za sobą doświadczenia z kaszą w cieście i jak do tej pory nie zawiodłam się. Więc bez jakichkolwiek obaw sięgnę po Twój przepis, bo jak widzę warto :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie. lubię takie ciasta!
OdpowiedzUsuńGratuluje udanego eksperymentu !
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawi mnie smak tego ciasta, nie jadłam jeszcze żadnego z dodatkiem kaszy jaglanej, trzeba to zmienić; )
OdpowiedzUsuńWinogronowy dodatek brzmi intrygująco:)
OdpowiedzUsuńTo ciasto dla mnie:) Zdrowe i bez mąki:)
OdpowiedzUsuńZapowiada się wyśmienicie, koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
uwielbiam ciasta jaglane!
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda :) kokos i winogrona to brzmi obiecująco....
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto. Te winogrona to super pomysł. Wyobrażam sobie jego wspaniały smak. Z kasza jaglaną upiekłam sernik i zrobiłam leguminę. Naprawdę warto :)
OdpowiedzUsuńTakiego nie jadłam jeszcze, bardzo mnie ciekawi :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite! :-)
OdpowiedzUsuńSkład ciasto dostaje ode mnie 5 z plusem! :)
OdpowiedzUsuńmmm.... Twoje ciacho o 3 w nocy powoduje u mnie ślinotok....<3
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo smakowicie w dodatku to taka zdrowa wersja.
OdpowiedzUsuńciacho wygląda wspaniale, mniam : )
OdpowiedzUsuńZ winogronami? Super sprawa!
OdpowiedzUsuńakurat mam wiórka kokosowe w domu i ogromną ochotę na ciacho jaglane.. lece do kuchni!
OdpowiedzUsuńPyyycha :-)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to dla mnie nowość :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ciasta z kaszy jaglanej, więc jestem ciekawa smaku :-)
OdpowiedzUsuńciasto z kaszy jaglanej to dla mnie zupełna nowość, ale i winogron w cieście nigdy nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńU mnie niby spokojnie, ale pogoda taka do bani, że łeb mi pęka, wszystko mnie drażni i wszystkiego się odechciewa. A więc daj dobra kobieto kawałek ciacha i spadam :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł! :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie! *.*
Powiem Ci że propozycja bardzo mnie zaciekawiła :) Z kaszy jaglanej robiłam tylko serniki na zimno, koniecznie będę musiała spróbować przygotować Twoje ciasto!
OdpowiedzUsuńO jak fajnie, jak zdrowo :)
OdpowiedzUsuńAle ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńciekawią mnie jaglane przepisy, trzeba się w końcu za nie zabrać
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zwykle coś pysznego!
OdpowiedzUsuńOstatnio modna kasza jaglana prześladuje mnie w sensie pozytywnym, też próbuję z niej dziwne potrawy.Ciasto Twoje wydaje się być dobre, warto spróbować zrobić. Pięknie wyrosło i nie wygląda na ciężkie.
OdpowiedzUsuńPomysł pierwsza klasa ;)
OdpowiedzUsuńciasta jaglanego jeszcze nigdy nie piekłam, fajny pomysł :) koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna propozycja, koniecznie muszę spróbować. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł. Mam tylko pytanie, 200 g suchej kaszy czy 200 ml?
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie
OdpowiedzUsuń