Brownie jaglane
Tydzień zleciał nie wiadomo kiedy. Zmęczenie i jesienna depresja z powodu pogody, wiecznej ciemności nie pomaga. Jednak jest coś co trzyma mnie przy życiu, trzy magiczne dni, które czekają mnie już za chwilę :)
Na kuchnię nie mam czasu prawie wcale! Wczoraj w końcu po zdanym egzaminie wpadłam i padło na wykorzystanie pozostałej po ostatnim cieście kaszy jaglanej. Przepis upatrzyłam na blogu Moje Wypieki, oczywiście nie omieszkałam trochę go zmodyfikować. Wyszło wilgotne, pełne czekolady i słodko - idealne na poprawę humoru w ten pochmurny dzień :)
Brownie jaglane
Składniki:
200g kaszy jaglanej
szklanka wody
3 jajka
50ml oleju rzepakowego
pół szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
100g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 aż kasza wciągnie wodę i dojdzie do miękkości. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski wrzucamy wszystkie składniki oprócz czekolady. Blenderujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 22cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nastawionego do 180 stopni i pieczemy 50-60 minut. Smacznego!
Ja też tęsknie za słonkiem ale już chyba go nie zobaczymy :( Potrzeba dużo cynamonu, czekolady i miodu na tą chandrę.. ;) A takich browni nie jadłam... ba w ogole nie jadłam tego ciasta...
OdpowiedzUsuńChcę już wiosnę ale jeszcze zima nie zaczęła się.Miłej soboty.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńświetnie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kaszę jaglaną i wierzę w jej zdrowotne właściwości. Takie ciasto musi być nie tylko smaczne, ale też zdrowsze od tradycyjnego:)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście Madzia dawno u Ciebie nie byłam, Ciasto zdrowe i zapewne pyszne. Pozdrawiam ciepło i mam nadzieję, że złapiemy kontakt. Zauważyłam że wiele osób z Wordpress zostawia u mnie po dwa takie same komentarze, czyli coś musi być nie tak :(
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis,warty wypróbowania;)
OdpowiedzUsuńciacho wygląda bardzo smakowicie a przepis bardzo intrygująco:)
OdpowiedzUsuńjakoś nie lubię brownie :(
OdpowiedzUsuńMuszę się w końcu skusić na takie ciacho z kaszą jaglaną, już wiem, że na pewno by mi smakowało!: )
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe :-) uwielbiam dodatej jaglanki w deserach, świetnie się sprawdza :-)
OdpowiedzUsuńJa swojego zakalca robiłam również z kaszy jęczmiennej, też się dało zjeść. :))
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawe, chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńI bardzo dobrze, że wprowadziłaś modyfikacje, bo ciasto wyszło fantastycznie :) Lubię brownie i myślę, że taki kawałek tego pysznego ciasta nie poleżałby przede mną długo :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciasto, nie jadłam takiego :)
OdpowiedzUsuńKolejny świetny i zdrowy wypiek w Twoim wykonaniu :) Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńSuper ciasto i jeszcze na dodatek zdrowe mniam ...
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńJagły teraz w modzie.
Brownie w zdrowym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńjeszcze takiego nie jadłam, na pewno świetnie smakuje:)
OdpowiedzUsuńOd dawna zbieram się, żeby takie upiec:P
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho j przede szóstki zdrowsze niż tradycyjne bronie ;)
OdpowiedzUsuńpychotka :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, na pewno skorzystam!
OdpowiedzUsuńZdrowe i bardzo ciekawe to ciasto :) Nie jadłam, ale kiedyś wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńJa, też nie lubię tej pory roku jest strasznie przygnębiająca. Dlatego warto jest sobie poprawić nastrój odrobiną słodyczy :D
OdpowiedzUsuńWoooow, to mnie zaskoczyłaś tym ciastem. Koniecznie muszę takie upiec :-)
OdpowiedzUsuńTeraz kasze w słodkich ciastach stały sie modne:) Bo to smacznie, bo to zdrowo.
OdpowiedzUsuńMniam!
Pozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
brownie to zdecydowanie moje ulubione ciasto, ale w takim wydaniu jeszcze go nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńLubię keks jaglany to brownie na pewno tez będzie mi smakować.
OdpowiedzUsuńnajzdrowsze brownie, jakie widziałam :)
OdpowiedzUsuńZnakomity pomysł z kaszą, pewnie przepyszne było :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak smakowicie, że chyba się przekonam do tego typu ciast :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda i na pewno tak smakuje. Pozdrawiam Madziu :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, zdrowe ciasto!
OdpowiedzUsuńAle zdrowo! :)
OdpowiedzUsuńkocham zarówno Brownie, jak i kaszę,więc przepis dla mnie na 6+!
OdpowiedzUsuńciasta jaglanego jeszcze nie jadłam, ale wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńOd dawna zabieram się za Brownie jaglane i jakoś nigdy nie mam na niego czasu, ale natchnęłaś mnie by w końcu je zrobić :)
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie probowalam ciast z kasza ale... do odwaznych swiat nalezy
OdpowiedzUsuń