Brownie jaglane

Tydzień zleciał nie wiadomo kiedy. Zmęczenie i jesienna depresja z powodu pogody, wiecznej ciemności nie pomaga. Jednak jest coś co trzyma mnie przy życiu, trzy magiczne dni, które czekają mnie już za chwilę :)

Na kuchnię nie mam czasu prawie wcale! Wczoraj w końcu po zdanym egzaminie wpadłam i padło na wykorzystanie pozostałej po ostatnim cieście kaszy jaglanej. Przepis upatrzyłam na blogu Moje Wypieki, oczywiście nie omieszkałam trochę go zmodyfikować. Wyszło wilgotne, pełne czekolady i słodko - idealne na poprawę humoru w ten pochmurny dzień :)

Brownie jaglane



Składniki:
200g kaszy jaglanej
szklanka wody
3 jajka
50ml oleju rzepakowego
pół szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
100g czekolady mlecznej

Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 aż kasza wciągnie wodę i dojdzie do miękkości. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski wrzucamy wszystkie składniki oprócz czekolady. Blenderujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 22cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nastawionego do 180 stopni i pieczemy 50-60 minut. Smacznego!





Share this:

, , , , , ,

CONVERSATION

39 komentarze:

  1. Ja też tęsknie za słonkiem ale już chyba go nie zobaczymy :( Potrzeba dużo cynamonu, czekolady i miodu na tą chandrę.. ;) A takich browni nie jadłam... ba w ogole nie jadłam tego ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  2. Chcę już wiosnę ale jeszcze zima nie zaczęła się.Miłej soboty.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię kaszę jaglaną i wierzę w jej zdrowotne właściwości. Takie ciasto musi być nie tylko smaczne, ale też zdrowsze od tradycyjnego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście Madzia dawno u Ciebie nie byłam, Ciasto zdrowe i zapewne pyszne. Pozdrawiam ciepło i mam nadzieję, że złapiemy kontakt. Zauważyłam że wiele osób z Wordpress zostawia u mnie po dwa takie same komentarze, czyli coś musi być nie tak :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis,warty wypróbowania;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciacho wygląda bardzo smakowicie a przepis bardzo intrygująco:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę się w końcu skusić na takie ciacho z kaszą jaglaną, już wiem, że na pewno by mi smakowało!: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne i zdrowe :-) uwielbiam dodatej jaglanki w deserach, świetnie się sprawdza :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja swojego zakalca robiłam również z kaszy jęczmiennej, też się dało zjeść. :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda ciekawe, chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I bardzo dobrze, że wprowadziłaś modyfikacje, bo ciasto wyszło fantastycznie :) Lubię brownie i myślę, że taki kawałek tego pysznego ciasta nie poleżałby przede mną długo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawe ciasto, nie jadłam takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kolejny świetny i zdrowy wypiek w Twoim wykonaniu :) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Super ciasto i jeszcze na dodatek zdrowe mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny pomysł!
    Jagły teraz w modzie.

    OdpowiedzUsuń
  16. jeszcze takiego nie jadłam, na pewno świetnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Od dawna zbieram się, żeby takie upiec:P

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniałe ciacho j przede szóstki zdrowsze niż tradycyjne bronie ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny przepis, na pewno skorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Zdrowe i bardzo ciekawe to ciasto :) Nie jadłam, ale kiedyś wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja, też nie lubię tej pory roku jest strasznie przygnębiająca. Dlatego warto jest sobie poprawić nastrój odrobiną słodyczy :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Woooow, to mnie zaskoczyłaś tym ciastem. Koniecznie muszę takie upiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Teraz kasze w słodkich ciastach stały sie modne:) Bo to smacznie, bo to zdrowo.
    Mniam!
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  24. brownie to zdecydowanie moje ulubione ciasto, ale w takim wydaniu jeszcze go nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Lubię keks jaglany to brownie na pewno tez będzie mi smakować.

    OdpowiedzUsuń
  26. najzdrowsze brownie, jakie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Znakomity pomysł z kaszą, pewnie przepyszne było :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda tak smakowicie, że chyba się przekonam do tego typu ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Wspaniale wygląda i na pewno tak smakuje. Pozdrawiam Madziu :)

    OdpowiedzUsuń
  30. kocham zarówno Brownie, jak i kaszę,więc przepis dla mnie na 6+!

    OdpowiedzUsuń
  31. ciasta jaglanego jeszcze nie jadłam, ale wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Od dawna zabieram się za Brownie jaglane i jakoś nigdy nie mam na niego czasu, ale natchnęłaś mnie by w końcu je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Nigdy jeszcze nie probowalam ciast z kasza ale... do odwaznych swiat nalezy

    OdpowiedzUsuń