Ciasto figowe z sezamem

Czas biegnie zdecydowanie za szybko. Miły weekend, gorszy poniedziałek. Dopadło przeziębienie, w pracy mnóstwo się dzieje, szkoda tylko że niezbyt dobrych rzeczy. Depresja letnio-jesienna? Bardzo możliwe, że czai się za drzwiami i czyha na mnie :(

Ciasto, które zostało określone jako ciekawe. Znalezione dawno temu na jakimś zagranicznym portalu internetowym. Kiedy wczoraj szukałam w Internecie jakiś podobieństw do innych ciast, przepisów... znalazłam, że jest ono bardzo podobne do jednego z ciast tureckich. Nie wiem ile w tym prawdy, ale powiem Wam, że jest pyszne. Figi, które opadają na dno ciasta tworzą dżemową warstwę, podprażony sezam nie tylko dobrze pachnie, ale i smakuje. Co ciekawe ciasto nie ma w sobie grama tłuszczu. Polecam spróbować :)

Ciasto figowe z sezamem


 
Składniki:
3/4 szklanki cukru
100g mielonych migdałów
120g kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
200g fig suszonych
2-3 łyżki sezamu

Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem mikserem przez ok. 10 minut do uzyskania jasnej i puszystej masy. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy zmieszaną razem kasze manną, proszek do pieczenia i zmielone migdały. Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm. Figi suszone kroimy w drobne kawałki/plastry i układamy na wierzchu. Ciasto jest lekkie, więc figi spadną na dno ciasta. Wierzch posypujemy sezamem i gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni bez termoobiegu na ok. 35-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto lekko w środku opadnie, ale tak podobno ma być ;) Smacznego!





Share this:

, , , , , , ,

CONVERSATION

46 komentarze:

  1. ciekawy przepis- takiego jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. również wydaje mi się, że czas biegnie za szybko, również miałam miły weekend, gorszy poniedziałek i bierze mnie przeziębienie :) nie mam tylko takiego ciasta!
    hmm ...ciasto bez tłuszczu? bardzo ciekawi mnie jak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis :) Połączenie fig z sezamem może być pyszne! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie wynalazki. Mam wrażenie, że takie ciasta są coraz bardziej popularne. Gdy zrobiłam swoje z fasoli, patrzyli na mnie jak na wariatkę, do czasu póki nie spróbowali :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobrze, że figa z sezamem, a nie z makiem ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. chyba się na nie skusze:) pysznie się zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasta z figami, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. WOW!! Koniecznie muszę upiec!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię figi, zarówno świeże, jak i suszone. Ciasto warte wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Doskonałe. Figi i sezam - świetna kompozycja.

    OdpowiedzUsuń
  11. też obawiam się jesiennej depresji! ale myślę, że z takim ciachem można jej zaradzić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. chyba poprzedni mój komentarz się nie obublikował, a chciałam tylko napisać, że musi być pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja uwielbiam wszystko z figami :) Musze wypróbować to ciasto.
    A.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawy pomysł, warty wypróbowania;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. No i tu mnie masz. Kupiłaś mnie tym ciastem. Obłędnie fantastyczne. Uwielbiam figi z ... różnymi kombinacjami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetne ciasto i świetne połączenie sezamu i fig :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie to ciasto wygląda, chętnie skusiłabym się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo mi się podoba przepis, zapiszę i upiekę :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy nie próbowałam ciasta z figami :( Dzięki za pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo ciekawy przepis, jestem miłośniczką fig, więc na pewno by mi smakowało: )

    OdpowiedzUsuń
  21. Połączenie obłędne- na pewno jest przepyszne!! ;))

    OdpowiedzUsuń
  22. Kusicie tymi figami w ciastach, że muszę koniecznie kilka upolować :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Kusisz tymi pysznościami ;) Zabieram kawałek do popołudniowej kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wiesz co ??? Podoba mi się ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Łał! wygląda świetnie! dużo bym dała zeby skosztować!

    OdpowiedzUsuń
  26. Jak figi i sezam to biorę (robię) w ciemno :) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  27. Jakie fajne ciacho, super przepis :-) figi bardzo lubię. Zapisuje sobie przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Takie beztłuszczowe to w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Chętnie bym zjadła takie aromatyczne ciasto z figami- tym bardziej ,że nigdy nie robiłam, a tak kusząco wygląda..

    OdpowiedzUsuń
  30. Kocham figi, więc już teraz wiem, że to moje ulubione ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Figowego ciasta jeszcze nie jadłam/piekłam. Wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  32. połączenie takich smaków jest fenomenalne <3

    OdpowiedzUsuń
  33. świetna sprawa, nie jadłyśmy jeszcze ciasta z figami :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Z chęcią bym zjadła kawałek do kawki

    OdpowiedzUsuń
  35. Ciekawa propozycja!! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  36. Pyszne ,składniki też ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  37. Zestaw składników zapowiada smaczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Ciekawe zestawienie smaków - musiało smakować wybornie:)

    OdpowiedzUsuń