Ciasto figowe z sezamem
Czas biegnie zdecydowanie za szybko. Miły weekend, gorszy poniedziałek. Dopadło przeziębienie, w pracy mnóstwo się dzieje, szkoda tylko że niezbyt dobrych rzeczy. Depresja letnio-jesienna? Bardzo możliwe, że czai się za drzwiami i czyha na mnie :(
Ciasto, które zostało określone jako ciekawe. Znalezione dawno temu na jakimś zagranicznym portalu internetowym. Kiedy wczoraj szukałam w Internecie jakiś podobieństw do innych ciast, przepisów... znalazłam, że jest ono bardzo podobne do jednego z ciast tureckich. Nie wiem ile w tym prawdy, ale powiem Wam, że jest pyszne. Figi, które opadają na dno ciasta tworzą dżemową warstwę, podprażony sezam nie tylko dobrze pachnie, ale i smakuje. Co ciekawe ciasto nie ma w sobie grama tłuszczu. Polecam spróbować :)
Ciasto figowe z sezamem
Składniki:
3/4 szklanki cukru
100g mielonych migdałów
120g kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
200g fig suszonych
2-3 łyżki sezamu
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem mikserem przez ok. 10 minut do uzyskania jasnej i puszystej masy. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy zmieszaną razem kasze manną, proszek do pieczenia i zmielone migdały. Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm. Figi suszone kroimy w drobne kawałki/plastry i układamy na wierzchu. Ciasto jest lekkie, więc figi spadną na dno ciasta. Wierzch posypujemy sezamem i gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni bez termoobiegu na ok. 35-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto lekko w środku opadnie, ale tak podobno ma być ;) Smacznego!
.jpg)
.jpg)
ciekawy przepis- takiego jeszcze nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńrównież wydaje mi się, że czas biegnie za szybko, również miałam miły weekend, gorszy poniedziałek i bierze mnie przeziębienie :) nie mam tylko takiego ciasta!
OdpowiedzUsuńhmm ...ciasto bez tłuszczu? bardzo ciekawi mnie jak smakuje!
Bardzo ciekawy przepis :) Połączenie fig z sezamem może być pyszne! :))
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie wynalazki. Mam wrażenie, że takie ciasta są coraz bardziej popularne. Gdy zrobiłam swoje z fasoli, patrzyli na mnie jak na wariatkę, do czasu póki nie spróbowali :)
OdpowiedzUsuńDobrze, że figa z sezamem, a nie z makiem ;D
OdpowiedzUsuńchyba się na nie skusze:) pysznie się zapowiada:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z figami, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWOW!! Koniecznie muszę upiec!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię figi, zarówno świeże, jak i suszone. Ciasto warte wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńJakie oryginalne!
OdpowiedzUsuńDoskonałe. Figi i sezam - świetna kompozycja.
OdpowiedzUsuńteż obawiam się jesiennej depresji! ale myślę, że z takim ciachem można jej zaradzić :)
OdpowiedzUsuńchyba poprzedni mój komentarz się nie obublikował, a chciałam tylko napisać, że musi być pyszne!:)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam wszystko z figami :) Musze wypróbować to ciasto.
OdpowiedzUsuńA.
Bardzo ciekawy pomysł, warty wypróbowania;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo i tu mnie masz. Kupiłaś mnie tym ciastem. Obłędnie fantastyczne. Uwielbiam figi z ... różnymi kombinacjami :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto i świetne połączenie sezamu i fig :)
OdpowiedzUsuńciekawe ciacho :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, upiekę! :)
OdpowiedzUsuńPysznie to ciasto wygląda, chętnie skusiłabym się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba przepis, zapiszę i upiekę :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam ciasta z figami :( Dzięki za pomysł:)
OdpowiedzUsuńBrzmi naprawdę kusząco...
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, jestem miłośniczką fig, więc na pewno by mi smakowało: )
OdpowiedzUsuńPołączenie obłędne- na pewno jest przepyszne!! ;))
OdpowiedzUsuńKusicie tymi figami w ciastach, że muszę koniecznie kilka upolować :)
OdpowiedzUsuńKusisz tymi pysznościami ;) Zabieram kawałek do popołudniowej kawki ;)
OdpowiedzUsuńprezentuje się apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWiesz co ??? Podoba mi się ;)
OdpowiedzUsuńŁał! wygląda świetnie! dużo bym dała zeby skosztować!
OdpowiedzUsuńJak figi i sezam to biorę (robię) w ciemno :) pyszności!
OdpowiedzUsuńJakie fajne ciacho, super przepis :-) figi bardzo lubię. Zapisuje sobie przepis :-)
OdpowiedzUsuńTakie beztłuszczowe to w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła takie aromatyczne ciasto z figami- tym bardziej ,że nigdy nie robiłam, a tak kusząco wygląda..
OdpowiedzUsuńKocham figi, więc już teraz wiem, że to moje ulubione ciasto :-)
OdpowiedzUsuńFigowego ciasta jeszcze nie jadłam/piekłam. Wygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńpołączenie takich smaków jest fenomenalne <3
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńświetna sprawa, nie jadłyśmy jeszcze ciasta z figami :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła kawałek do kawki
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja!! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!
OdpowiedzUsuńPyszne ,składniki też ciekawe.
OdpowiedzUsuńObłędne!!!
OdpowiedzUsuńZestaw składników zapowiada smaczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńCiekawe zestawienie smaków - musiało smakować wybornie:)
OdpowiedzUsuń