Ciasto lodowe

Witajcie!
Nie wiem czy ktoś jeszcze o mnie pamięta... bo nie było mnie trochę. 14 dni wolności od bloga, zmartwień i problemów. Przede wszystkim bez pracy! Wakacje, urlop, który niestety już się kończy. Ale co tam, dam radę bo wracam z podwójną siłą! :)

Wyjazd urlopowy udał się znakomicie :) Chorwacja, Makarska nie zawiodła. Może troszeczkę, bo pogoda nie dopisała tak jak miała. Nic to i tak było cudownie! :) Piękne widoki, masa atrakcji... działo się! Teraz masa zaległości i czeka mnie liczne odwiedzanie Waszych blogów. Mam nadzieję, że za jakiś rok nadrobię ;)

Delikatnie rozczarowana jedzeniem w Chorwacji zaraz po powrocie do domu dopadłam się do kuchni... i tak oto wyszło ciasto z lodów :) Nie pamiętam na jakim zagranicznym blogu ten przepis znalazłam, ale okazał się bardzo ciekawy. Polecam! 

Ciasto lodowe



Składniki:
2l lodów - najlepiej jednego smaku
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Lody wyjmujemy z zamrażalnika na kilka godzin, żeby się rozpuściły. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i pokrojoną na kawałki czekoladę. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50-60 do tzw. suchego patyczka. Smacznego!




Share this:

, , , , ,

CONVERSATION

35 komentarze:

  1. gdzieś widziałam te przepis, ale stwierdziłam,że wolę zjeść to dwa litry lodów:) fajnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz widzę takie ciasto. Wygląda doskonale:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj po urlopie:) Co dobre szybko się kończy :)
    Ja też widziałam gdzieś ten przepis. Ale .... Widzę, że zrobiłaś. Nie piszesz jak smakuje, czy warto zrobić. Jestem ciekawa co daje ta masa lodowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również jestem ciekawa, bo przepis intrygujący

      Usuń
  4. Też dopisuję się do pytania - jak smakuje takie ciasto z dodatkiem lodów? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie słyszałam o takim lodowym smakołyku ! Wygląda smakowicie !
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis :) a jakich lodów użyłaś i czy gotowe już ciasto nimi smakuje ?
    Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  7. wow :) bardzo nas zainteresowałaś tym ciastem, tylko jaki smak lodów użyłaś?? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jeśli by mnie pytać o zdanie to totalna bomba!

    OdpowiedzUsuń
  9. o matko, ciasto z lodów i czekolady? to musi być pyyyyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. takiego przepisu jeszcze nie znałam, bardzo ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale super przepis! Nigdy nie jadłam podobnego ciasta. Bardzo miło Cię czytać po urlopie :) Ja niedawno tak jak Ty doświadczyłam trudnego powrotu po urlopie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Skoro lody roztopione ,to smakują tak ,jakby dać po prostu mleko ,ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  13. To mnie zaskoczyłaś z tym ciastem, rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zaskakujący pomysł z tymi lodami, aż mnie ciekawość zżera, jak smakuje takie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto z lodów? Brzmi tak intrygująco, że trzeba spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  16. Też miałam blogową przerwę. Bo jak urlop to urlop od gotowania i prowadzenia bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pochwal się jak smakuje! Ja jestem bardzo ciekawa. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. No no... bardzo ciekawe, trzeba będzie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  19. Intrygując przepis, na pewno wart wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Coś mi kiedyś przemknęło o cieście z rozpuszczonych lodów ale jakoś się nie odważyłam go zrobić... a widzę, że szkoda...:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Niesamowite ciasto!
    Witaj na blogu.

    OdpowiedzUsuń
  22. Kurcze nie wiedziałam że można upiec ciasto z lodów :) Świetne!

    OdpowiedzUsuń
  23. ale jaja! Z lodów? wow.. :D
    strasznie intryguje mnie teraz jego smak :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Wow takiego ciasta jeszcze nigdy nie robiłam, ciekawy pomysł

    OdpowiedzUsuń
  25. o takim cieśnie nie słyszałam, ale taka ilość lodów hmmm

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo ciekawy przepis o takim jeszcze nie słyszałam. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje :D

    OdpowiedzUsuń