Drożdżówki z budyniem i jabłkami
Brulion zmienił swoje oblicze. Jeszcze nie wszystko sprawnie działa, jeszcze muszę masę rzeczy poprawić, ale mam nadzieję, że taka odmiana przypadnie Wam do gustu :) Muszę się postarać, żeby do urlopu wszystko na blogu działało tak jak powinno być. Liczę na komentarze jak Wam się podoba nowy wystrój ;)
Na blogach królują owoce typowo letnie: jagody, ostatki truskawek, maliny, czereśnie... a mnie się zachciało jabłek. Stąd pomysł na drożdżówki w połączeniu z idealnym zestawem: jabłka + budyń=najlepsze drożdżówki! :) Wyszły mi takie jak chciałam... mało słodkie, pachnące drożdżami i mięciutkie :) Gorąco polecam!
Drożdżówki z budyniem i jabłkami
Składniki:
50g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250g wody
500g mąki pszennej
40g oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
żółtko do posmarowania drożdżówek
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
500ml mleka
2 żółtka
40g cukru
40g mąki ziemniaczanej
3-4 jabłka
Przygotowanie:
Do miski rozkruszamy drożdże, cukier i dodajemy dwie łyżki ciepłej wody. Zostawiamy rozczyn, żeby zaczął pracować. W międzyczasie do drugiej miski przesiewamy mąkę, olej, sól i mieszamy. Pracujący rozczyn wlewamy do miski z mąką, dodajemy resztę wody i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do czystej miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką, zostawiamy ok. 30 minut, aby ciasto wyrosło. Z uzyskanego ciasta formujemy wałek, dzielimy go na 14 części. Następnie formułujemy płaskie placuszki o średnicy 8-10cm, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W międzyczasie gotujemy budyń. 400ml mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. W miseczce mieszamy pozostałe mleko, żółtka, cukry i mąkę ziemniaczaną. Kiedy mleko się zagotuje dodajemy mąkę i mieszamy aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Po wyrośnięciu w placuszkach uformować zagłębienia, następnie nakładamy do środka kolejno: dwie łyżki budyniu, pokrojone w kostkę jabłka i na wierzchu przykrywamy jabłka budyniem. Smarujemy zewnętrzną stronę drożdżówek żółtkiem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!
porywam jedną do kawki:) pięknie wyszły!!
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki, takie kształtne jak firmówki. Za mną ostatnio chodzi drożdżowe z cynamonem. Może czas coś zrobić. :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ;)
OdpowiedzUsuńMniam, zrobię takie za jakiś czas <3 Super! :P
OdpowiedzUsuńBrawo, drożdżówki wyglądają bardzo apetycznie. I faktycznie, zapach drożdży, zmieszany z budyniem i jabłkami... To jedna z lepszych form drożdżówki ;).
OdpowiedzUsuńA blog... Jak dla mnie zmiany bardzo na plus, szczególnie kolaż zdjęć na samej górze. Świetny pomysł, wygląda to bardzo fajnie.
Jakie tu zmiany u Ciebie ;)) wspaniale się prezentuje ten nowy blog!!
OdpowiedzUsuńWiesz takie drożdżówki to pochłonęłabym wszystkie na raz!
OdpowiedzUsuńA blog fajnie. Dla mnie zmiana na plus.
pychota:) chcę jedną, albo nawet dwie;)
OdpowiedzUsuńwow małe zmiany! :)
OdpowiedzUsuńa czasami ma się takie zachcianki różne :)
nowy wygląd jest bardzo interesujący, a drożdżówkę chyba się skuszę i jutro też upiekę:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżówki z budyniem<3
OdpowiedzUsuńZmiany są dobre; )
Oooo, zmiany na lepsze :) Drożdżówki jak z mojej cukierni. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTo ja się częstuję i rozsmakowuję;-)
OdpowiedzUsuńAaa bym zapomniała zmiana na plus, choć nie ukrywam fajnie się patrzyło na ten skok;-)No cóż ja na wszystkie podniebne przygody patrzę z rozmarzeniem, więc może tylko mi tego brakuje;-)
OdpowiedzUsuńMogę się poczęstować?
OdpowiedzUsuńZmiany bardzo mi się podobają, ale drożdżówki jeszcze lepiej. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDrożdżówki z serem to moje ulubione bułeczki :) no i te z makiem także ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie - aż człowiek nabrał ochoty na te pyszności ;)
OdpowiedzUsuńDrożdżówki pyszne! Co do zmian - muszę się przyzwyczaić, bo lubiłam starego bloga.
OdpowiedzUsuńjestem ich wielbicielką! mniam! właśnie widzę, że się troszkę tutaj pozmieniało :) mi i stara wersja i nowa pasuje :) ważne żeby było więcej takich pysznych przepisów! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosły. Uwielbiam takie drożdżówki!
OdpowiedzUsuńO zmiany ,na plus ,pyszne drożdzówki.
OdpowiedzUsuńFajne to nowe oblicze :)) Drożdżówki pyszne :)
OdpowiedzUsuńteż szalejesz z drożdżówkami w kuchni:) domowe najlepsze:)
OdpowiedzUsuń<3 wszystkie drożdżówki!
OdpowiedzUsuńWooow, jaka blogowa odmiana. A drożdżówkami się częstuję oczywiście :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentują te drożdżówki! ; )
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
Ooo, tak - drożdżówka z jabłkiem to super połączenie. Pozdrawiam Madziu :)
OdpowiedzUsuńOch, uwielbiam z budyniem!
OdpowiedzUsuńO nie! Chcę je wszystkie, to moje najulubieńsze drożdżówki ^^ zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńI ja ściągam przepis:)
OdpowiedzUsuńSą cudownie apetyczne:)
Piękne, jak malowane i pyszne zapewne :) fajna odmiana na blogu :)) podoba mi się :)))
OdpowiedzUsuńdrożdżówki z budyniem i jabłkiem to moje ulubione z ulubionych! kiedyś kupowałam je każdego dnia :) a co dopiero powiedzieć o takich domowych? :)
OdpowiedzUsuńP.S. nowa odsłona! jest tak przejrzyście :)
Uwielbiam drożdżówki! A te muszą być wyjątkowo smaczne:)
OdpowiedzUsuńAle fajny arsenał bułek. Zachciało ci się jabłek to się piecze i nie patrzy na innych :-)
OdpowiedzUsuńI takie masz drożdżóweczki!! Zjadłabym!
OdpowiedzUsuńNowy wystrój, jak najbardziej na plus. A bułeczki cudne :)
OdpowiedzUsuńtakie własnie lubię ;)
OdpowiedzUsuń