Ciasto drożdżowe na oleju z rabarbarem

Pogoda szaleje, ostatnio ciepło i słoneczni, dzisiaj deszczowo :( Miałam ambitne plany na ten tydzień, ale trochę musiałam je zmodyfikować. Dzisiaj trzymajcie za mnie kciuki, mam spotkanie, które może ale nie musi trochę pomieszać mi w życiu. Nastawiona jestem pozytywnie, bo cóż innego mi zostało :) Sesja się zbliża, zawsze jest tak, że musi, po prostu musi być egzamin, który jawi się nie do przejścia. Jeden termin, potem już tylko "kampania wrześniowa". Jednak do niego trochę czasu zostało, nadrobię pisanie prac zaliczeniowych, pouczę się i dam radę :) Rabarbar znowu porządził w mojej kuchni. Padło na drożdżowe, bo pomimo gorąca chciało mi się czegoś wyrośniętego (zresztą drożdże wykorzystane podwójnie, bo była i pizza na specjalne życzenie ;)). Zmodyfikowany przepis mojej Mamy, bo zamiast masła jest olej. Ciasto cięższe, ale przepyszne! Tym razem kwaśność rabarbaru przykryłam słodką kruszonką... niebo w gębie! :)

Ciasto drożdżowe na oleju z rabarbarem


Składniki:
50 g świeżych drożdży
3/4 szklanki wody
pół szklanki cukru
3 szklanki mąki
szczypta soli
2 jajka
125 g oleju rzepakowego
400 g obranego rabarbaru

dodatkowo:
kruszonka - 100g oleju rzepakowego, 100g mąki, 80g cukru

Przygotowanie:
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i dwie łyżki wody. Odstawiamy na 15-20 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski dodajemy mąkę, jajka, sól, olej, cukier i wodę. Dodajemy drożdże i zagniatamy ciasto (7-10 minut) do czasu, aż będzie gładkie i sprężyste. Zagniecione ciasto przykryte ściereczką zostawiamy na 1,5-2 godziny. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę, a następnie posypujemy cukrem. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (u mnie prostokątna) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy gęsto rabarbar i posypujemy obficie kruszonką (wszystkie składniki łączymy do uzyskania piasku i grudek). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 60-70 minut. Smacznego!


Share this:

, , , , , , ,

CONVERSATION

45 komentarze:

  1. klasyka mmm bardzo lubię, na oleju nie robiłam nigdy, muszę wypróbować :). pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności u Ciebie. Ciasta z rabarbarem królują teraz w kuchni. Ja też czasami dodaję olej do ciasta zamiast masła. Sprawdza się. Ciasto jest wilgotne, no i mniej kaloryczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajowe ciasto, lubię drożdżowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię ciasta z dodatkiem oleju, są takie wilgotne. A co do pogody....mnie na szczęście aż taki szał ominął, ale jak patrzę na wiadomości...brrrrrrrrr

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham takie swojskie drożdżówy:) są jaj naj naj!

    OdpowiedzUsuń
  6. poproszę kawałek, tak smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja dawno nie jadłam drożdżowego...a Ty tak kusisz:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy może być coś pyszniejszego niż słodkie drożdżowe i kwaśny rabarbar? Chyba nie ;))

    OdpowiedzUsuń
  9. drożdżowe ciasta u nas zawsze są mile widziane:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie z rabarbarem jest najlepsze, kwaskowe do kawki idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam ciasta na oleju :) do tego drożdżowiec i rabarbar - porywam kawałek, bo uwielbiam te ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  12. Połączenie smakowe idealne drożdżowiec i rabarbar :) Mniam :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam, ciasto rabarbarowe <3 Pyszne! :) Twoje wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyszło wspaniale:) Bardzo lubię ciasto z rabarbarem.

    OdpowiedzUsuń
  15. Przypomniało mi się dzieciństwo i te rabarbarowe pyszności:-)

    Pozdrawiam ciepło,
    Mayoume

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam nadzieję, że spotkanie się udało :). To najważniejsze. A pogoda... Cóż, czasem każdy musi trochę popłakać, nawet piękne niebo ;).

    OdpowiedzUsuń
  17. Też robię drożdżowca na oleju - jest pycha.

    OdpowiedzUsuń
  18. Jem drożdzowe w hurtowych ilościach ,mniom.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto drożdżowe uwielbiam! Mogę jeść w ilościach hurtowych, a piec dosłownie na kilometry! Zauważyłam, że dodanie oleju powoduje jego "wiązanie". Tzn ciasto jest bardziej zwarte. Ale pyszne. Jak mam dużo czasu to robię mu potrójne rośnięcie - najpierw sam zaczyn potem ciasto bez oleju a potem z olejem. Wychodzi cudownie! I tylko olej mi się tu nadaje :)
    Co do rozmowy to trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja zawsze robię na oleju:-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne ciacho :)) lubię drożdżowe....i do tego z kruszonką.... Mniam :)))

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniałe :)
    Robiłam ostatnio drożdżowe z truskawkami.

    OdpowiedzUsuń
  23. drożdżowe - najlepsze :) o każdej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
  24. drożdżowe z rabarbarem - pychota. zjadłabym do ciepłej szklanki mleka : )

    OdpowiedzUsuń
  25. Mniam! Jak ja lubię wypieki z rabarbarem!

    OdpowiedzUsuń
  26. Twoje pięknie wyrosło...zapachniało aż u mnie :))

    OdpowiedzUsuń
  27. ciasto drożdżowe i szklanka mleczka:) mniam
    Piękne wyrosło, a przez dodanie oleju, będzie dłużej wilgotne:)

    OdpowiedzUsuń
  28. mmmniam.... ale zgłodniałam,.. jak zwykle

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo dobry przepis! Uwielbiam drożdżowe ciacha z owocami!

    OdpowiedzUsuń
  30. Mam nadzieję, że spotkanie się powiodło. Ciasto fajne i ciekawe (z olejem)

    OdpowiedzUsuń
  31. wygląda rewelacyjnie, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  32. drożdżowe <3 oby w ten weekend było więcej czasu i udało się zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  33. Prezentuje się wspaniale, do tego mój ukochany rabarbar <3

    OdpowiedzUsuń
  34. eh, te kruszonki, zawsze skradają serca :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Przepyszne sezonowe ciasta, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  36. pachnące i pyszne, na oleju na pewno dłużej świeże

    OdpowiedzUsuń
  37. Wygląda baaardzo apetycznie i tak pięknie wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Wow, wygląda świetnie! ; )
    Super ta drożdżówka!

    OdpowiedzUsuń
  39. Uwielbiam ciasta z rabarbarem ! Twoje wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Marzy mi się takie od rana :)

    OdpowiedzUsuń