Ciasto drożdżowe na oleju z rabarbarem
Pogoda szaleje, ostatnio ciepło i słoneczni, dzisiaj deszczowo :( Miałam ambitne plany na ten tydzień, ale trochę musiałam je zmodyfikować. Dzisiaj trzymajcie za mnie kciuki, mam spotkanie, które może ale nie musi trochę pomieszać mi w życiu. Nastawiona jestem pozytywnie, bo cóż innego mi zostało :) Sesja się zbliża, zawsze jest tak, że musi, po prostu musi być egzamin, który jawi się nie do przejścia. Jeden termin, potem już tylko "kampania wrześniowa". Jednak do niego trochę czasu zostało, nadrobię pisanie prac zaliczeniowych, pouczę się i dam radę :) Rabarbar znowu porządził w mojej kuchni. Padło na drożdżowe, bo pomimo gorąca chciało mi się czegoś wyrośniętego (zresztą drożdże wykorzystane podwójnie, bo była i pizza na specjalne życzenie ;)). Zmodyfikowany przepis mojej Mamy, bo zamiast masła jest olej. Ciasto cięższe, ale przepyszne! Tym razem kwaśność rabarbaru przykryłam słodką kruszonką... niebo w gębie! :)
Ciasto drożdżowe na oleju z rabarbarem
Składniki:
50 g świeżych drożdży
3/4 szklanki wody
pół szklanki cukru
3 szklanki mąki
szczypta soli
2 jajka
125 g oleju rzepakowego
400 g obranego rabarbaru
dodatkowo:
kruszonka - 100g oleju rzepakowego, 100g mąki, 80g cukru
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i dwie łyżki wody. Odstawiamy na 15-20 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski dodajemy mąkę, jajka, sól, olej, cukier i wodę. Dodajemy drożdże i zagniatamy ciasto (7-10 minut) do czasu, aż będzie gładkie i sprężyste. Zagniecione ciasto przykryte ściereczką zostawiamy na 1,5-2 godziny. Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę, a następnie posypujemy cukrem. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (u mnie prostokątna) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy gęsto rabarbar i posypujemy obficie kruszonką (wszystkie składniki łączymy do uzyskania piasku i grudek). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 60-70 minut. Smacznego!
klasyka mmm bardzo lubię, na oleju nie robiłam nigdy, muszę wypróbować :). pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńPyszności u Ciebie. Ciasta z rabarbarem królują teraz w kuchni. Ja też czasami dodaję olej do ciasta zamiast masła. Sprawdza się. Ciasto jest wilgotne, no i mniej kaloryczne :)
OdpowiedzUsuńFajowe ciasto, lubię drożdżowe.
OdpowiedzUsuńLubię ciasta z dodatkiem oleju, są takie wilgotne. A co do pogody....mnie na szczęście aż taki szał ominął, ale jak patrzę na wiadomości...brrrrrrrrr
OdpowiedzUsuńkocham takie swojskie drożdżówy:) są jaj naj naj!
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek, tak smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam drożdżowego...a Ty tak kusisz:)
OdpowiedzUsuńCzy może być coś pyszniejszego niż słodkie drożdżowe i kwaśny rabarbar? Chyba nie ;))
OdpowiedzUsuńKlasyka, którą uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńdrożdżowe ciasta u nas zawsze są mile widziane:)
OdpowiedzUsuńTakie z rabarbarem jest najlepsze, kwaskowe do kawki idealne :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta na oleju :) do tego drożdżowiec i rabarbar - porywam kawałek, bo uwielbiam te ciacho!
OdpowiedzUsuńPołączenie smakowe idealne drożdżowiec i rabarbar :) Mniam :))
OdpowiedzUsuńMniam, ciasto rabarbarowe <3 Pyszne! :) Twoje wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńWyszło wspaniale:) Bardzo lubię ciasto z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńPrzypomniało mi się dzieciństwo i te rabarbarowe pyszności:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło,
Mayoume
Ciasto z kruszonką <3
OdpowiedzUsuńPiękny rabarbarowiec!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że spotkanie się udało :). To najważniejsze. A pogoda... Cóż, czasem każdy musi trochę popłakać, nawet piękne niebo ;).
OdpowiedzUsuńTeż robię drożdżowca na oleju - jest pycha.
OdpowiedzUsuńJem drożdzowe w hurtowych ilościach ,mniom.
OdpowiedzUsuńCiasto drożdżowe uwielbiam! Mogę jeść w ilościach hurtowych, a piec dosłownie na kilometry! Zauważyłam, że dodanie oleju powoduje jego "wiązanie". Tzn ciasto jest bardziej zwarte. Ale pyszne. Jak mam dużo czasu to robię mu potrójne rośnięcie - najpierw sam zaczyn potem ciasto bez oleju a potem z olejem. Wychodzi cudownie! I tylko olej mi się tu nadaje :)
OdpowiedzUsuńCo do rozmowy to trzymam kciuki!
Ja zawsze robię na oleju:-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :)) lubię drożdżowe....i do tego z kruszonką.... Mniam :)))
OdpowiedzUsuńWspaniałe :)
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio drożdżowe z truskawkami.
drożdżowe - najlepsze :) o każdej porze roku :)
OdpowiedzUsuńdrożdżowe z rabarbarem - pychota. zjadłabym do ciepłej szklanki mleka : )
OdpowiedzUsuńMniam! Jak ja lubię wypieki z rabarbarem!
OdpowiedzUsuńTwoje pięknie wyrosło...zapachniało aż u mnie :))
OdpowiedzUsuńciasto drożdżowe i szklanka mleczka:) mniam
OdpowiedzUsuńPiękne wyrosło, a przez dodanie oleju, będzie dłużej wilgotne:)
mmmniam.... ale zgłodniałam,.. jak zwykle
OdpowiedzUsuńWspaniały wypiek :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis! Uwielbiam drożdżowe ciacha z owocami!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że spotkanie się powiodło. Ciasto fajne i ciekawe (z olejem)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie, pycha:)
OdpowiedzUsuńdrożdżowe <3 oby w ten weekend było więcej czasu i udało się zrobić ;)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale, do tego mój ukochany rabarbar <3
OdpowiedzUsuńeh, te kruszonki, zawsze skradają serca :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne sezonowe ciasta, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńpachnące i pyszne, na oleju na pewno dłużej świeże
OdpowiedzUsuńWygląda baaardzo apetycznie i tak pięknie wyrosło :)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda świetnie! ; )
OdpowiedzUsuńSuper ta drożdżówka!
Uwielbiam ciasta z rabarbarem ! Twoje wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMarzy mi się takie od rana :)
OdpowiedzUsuńPiękna drożdżówka :)!
OdpowiedzUsuń