Wredny kurczak wg Magdy Gessler i Liebster Blog Award

Kwiecień umknął tak szybko, że naprawdę nie wiem kiedy. Bardzo dużo się działo (choroba, święta, urodziny i udany weekend) i mogę powiedzieć, że był to miesiąc mimo wszystko pozytywnie intensywny. Dzisiaj już 1 maja, kolejne wyzwania i co najgorsze rozpoczęcie sesji, ale na razie cicho sza. Trwa majówka! Pogoda dopisuje, więc warto korzystać z uroków przyrody nawet w mieście :)
Ja za to chcę Wam polecić danie wg Magdy Gessler. W spadku dostałam książkę MG i polecenie, abym zrobiła coś dobrego na kolację. Nie miałam wiele czasu, więc padło na pomysł zrobienia Wrednego Kurczaka. Dlaczego wrednego? Może dlatego, że jest z suszonymi śliwkami? :> Nie wiem, ale wiem że okazał się smaczną propozycją na obiad czy kolację. Na drugi raz przepis zdecydowanie zmodyfikuję, bo dla nas smak kurczaka był za mało intensywny i nieowocowy. Muszę tego kurczaka powtórzyć, żeby sprawdzić czy moje pomysły znajdą uzasadnienie :) W każdym razie lekki kurczak, z kopytkami jest smaczny :)

Wredny kurczak wg Magdy Gessler


Składniki:
4 udka z kurczaka
po pół łyżeczki sproszkowanej kurkumy, kuminu, cynamonu (ja dodałam po łyżeczce oraz dodałam papryki ostrej, słodkiej i curry)
12 suszonych śliwek
12 suszonych moreli
ząbek posiekanego czosnku
10g świeżego imbiru
pęczek kolendry (pominęłam, bo nie dostałam w sklepie)
250ml bulionu wołowego
250ml bulionu drobiowego
łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek (dałam olej rzepakowy)
sól i pieprz

Przygotowanie:
Udka kroimy na pół, wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy olej, masło, wrzucamy przyprawy. Dokładnie mieszamy, aby mięso dobrze przeszło przyprawami (najlepiej wstawić do lodówki na co najmniej trzy godziny, a najlepiej na całą noc), dodajemy czosnek, imbir, sól i pieprz. Zalewamy bulionami, przykrywamy pokrywką lub pokrywką aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50 minut. Na 10 minut przed końcem (ja dodałam po 30 minutach pieczenia) śliwki i morele. Możemy podać z kopytkami, pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Smacznego!



























Po raz kolejny zostałam nominowana do zabawy Liebster Blog Award od Krysi i Małgosi. Bardzo dziękuję za nominację! Poniżej odpowiedzi na pytania oraz nominowane przeze mnie blogi :)

Pytania Krysi:
1. Jaką porę roku lubisz najbardziej?
Wiosnę, bo wszystko budzi się do życia :) Nawet ja ;)

2. Skąd czerpiesz inspirację do prowadzenia bloga?
Z innych blogów, z "chadzania" do restauracji, knajpek i przepisów od koleżanek, które modyfikuję :)

3. Właśnie minęły święta. Jaka Twoja  potrawa była Nr 1 na świątecznym stole?
Chyba cordon blue z pieczonymi ziemniakami :) Trudny wybór ;)

4. Czy myślisz już o tegorocznych wakacjach gdzie chciałabyś je spędzić?
Tak, nad morzem :)

5. Kogo ze znanych kucharzy cenisz najbardziej i dlaczego?
Chyba Nigelle Lawson... Wkurza mnie jej powolność, ale to co przygotowuje, aż ślinka leci :)

6. Czy zdarza Ci się, że gotujesz specjalnie na potrzeby bloga?
Zdarza się, ale raczej rzadko :)

7. Co wolisz, słodko, czy wytrawnie?
Niestety słodko :)

8. Czy wybrałabyś się w szaloną podróż pełną niespodzianek?
Tak!

9. Czy ulegasz reklamom?
Na szczęście już nie.

10. Czy zdarzają Ci się tzw. wpadki w kuchni?
Oczywiście i notorycznie ;) Staram się pilnować i uważać, żeby sól nie trafiała do ciast ;)

11. Dla kogo wolałabyś przygotować swoje danie popisowe: dla grona znajomych, czy na romantyczną kolację we dwoje?
Romantyczna kolacja we dwoje :)

Pytania Małgosi:
1. Twoja ulubiona potrawa?
Spaghetti

2. Bułeczki pszenne, czy pełnoziarniste?
Pełnoziarniste.

3. Kuchnia włoska, czy orientalna?
Za trudny wybór... nie jestem w stanie wybrać :)

4. Skąd czerpiesz inspiracje?
Z innych blogów, z "chadzania" do restauracji, knajpek i przepisów od koleżanek, które modyfikuję :)

5. Czy wcześniej planujesz wpis, czy robisz to spontanicznie?
Zazwyczaj wychodzi spontanicznie :)

6. Co robisz w wolnym czasie?
Spotykam się z przyjaciółmi, nadrabiam zaległości w domu, książka, dobry serial czy film :)

7. Przeglądasz blogi o innej tematyce niż Twój?
Niestety nie mam na to czasu.

8. Ile zdjęć robisz do jednego wpisu, a ile trafia na bloga?
Robię mnóstwo, trafia maks. do 10.

9. Jaki aparat kompakt czy lustrzanka, jest wg Ciebie lepszy?
Zdecydowanie lustrzanka, szkoda że nie mam czasu robić nią zdjęć :(

10. Herbatka zielona, czy czarna?
Czarna z cytryną.

11. Czy rodzina Ci kibicuje?
Bardzo! Bez niej nie byłoby mnie tutaj gdzie jestem.

Moje pytania:
1. Ulubiony letni deser to...
2. Wiosna to wysyp świeżych i pysznych owoców i warzyw. Co wybierasz?
3. Obiad musi być koniecznie z: makaronem czy ziemniakami?
4. Śniadanie na słodko czy wytrawnie?
5. Najczęściej w pracy jadam...
6. Lubię kiedy mój mężczyzna gotuje dla mnie...
7. Ulubiona potrawa mojej Twojej mamy to...
8. Drink z alkoholem czy bez?
9. Chciałabym, aby w mojej kuchni znalazło się więcej...
10. Najbardziej nie znoszę, kiedy...
11. Kupując jedzenie najbardziej kusi mnie...

Nominuję blogi:
1. http://mojamalakuchnia.wordpress.com/
2. http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
3. http://justinka.com/
4. http://kruchebabeczki.blogspot.com/
5. http://kulinarnyblogsamanthy.me/
6. http://magicznykociolek.blox.pl/html
7. http://pieczarkamysia.pl/
8. http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
9. http://magicznykociolek.blox.pl/html
10. http://tortadellafiglia.blogspot.com/
11. http://www.kuchennymidrzwiami.pl/

Share this:

, , , , ,

CONVERSATION

39 komentarze:

  1. Ten kurczak widzi mi się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz co Madziu nie wiem czy pominęłaś kolendrę bo nie lubisz czy bo nie miałaś. Ja w ogóle nie używam ponieważ zalatuje mi ..płynem do naczyń. :( Nie wiem skąd takie u mnie wypaczenie, ale nie umiem się przełamać.
    Co zaś się tyczy samego dania...to co kocham...mięsko i owoce. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się nazwa dania.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda "tak sobie", ale z opisu brzmi smacznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. nazwa fajna, wygląd jakoś nie kusi, a też nie lubię mięsa i owoców przeważnie. wyjątek stanowi curry z ananasem :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Nazwa bardzo fajna ze śliwkami uwielbiam mięcha

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurczak, jak najbardziej do mnie przemawia; )
    Też nie byłabym w stanie wybrać pomiędzy włoską a orientalną kuchnią, to za trudny wybór; DD

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne danie, a te kopytka jakie apetyczne! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za nominację :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szkoda, że tak tragiczna tak cudowny kurczak ma nazwę:)

    Heh, pozdrowienia ze słonecznego maja ;]

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za nominację :) Ciekawa jestem smaku dania :) Lubię połączenie mięsa i owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawa potrawa, świetna nazwa. Podoba mi się i odnoszę wrażenie, że zasmakowałaby mi.
    Bardzo ciekawe odpowiedzi na zadane pytania. Super! Pozdrawiam Cię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wredny kurczak ! Ta nazwa mnie rozbawiła :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny i aromatyczny kurczak, będę musiała wypróbować przepis :) Dziękuję na nominację !

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale fajna nazwa, początkowo myślałam że wredny to musiał być niesmaczny. Ale wczytałam się i myślę że to może być smaczne mięsko.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale pyszny obiad <3 Chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam, zjadłabym chętnie taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nazwa kurczaka bardzo intryguje:-) Ciekawa jestem smaku;-) Bardzo dziękuję za nominację:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, pewnie minie sporo czasu zanim odpowiedziałabym na pytania (wiem z doświadczenia;-)), więc może tu od razu udzielę odpowiedzi;-))
      1. Ulubiony letni deser to...
      od niedawna crumble rabarbarowe;-)
      2. Wiosna to wysyp świeżych i pysznych owoców i warzyw. Co wybierasz?
      Zdecydowanie szparagi.
      3. Obiad musi być koniecznie z: makaronem czy ziemniakami?
      zdecydowanie z makaronem;-)
      4. Śniadanie na słodko czy wytrawnie?
      tylko na wytrawnie...
      5. Najczęściej w pracy jadam...
      sałatkę
      6. Lubię kiedy mój mężczyzna gotuje dla mnie...
      krupnik;-) Robi najlepszy krupnik na świecie. I bigos;-)
      7. Ulubiona potrawa mojej Twojej mamy to...
      wszystko z ziemniakami;-)
      8. Drink z alkoholem czy bez?
      z alkoholem, oczywiście wtedy gdy nie muszę prowadzić;-)
      9. Chciałabym, aby w mojej kuchni znalazło się więcej...
      miejsca...;-) Ciągle mi brakuje;-)
      10. Najbardziej nie znoszę, kiedy...
      muszę zrobić zakupy na głodnego;-)
      11. Kupując jedzenie najbardziej kusi mnie...
      wszystko mnie kusi;-)

      Usuń
  19. Madzia, ciekawie odpowiedziałaś na pytania :) Twoim kurczakiem pachnie, aż u mnie : )

    OdpowiedzUsuń
  20. dziękuję za nominację! a przepis wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  21. nazwa intryguje, ale ja lubię akurat suszone śliwki w mięsie :D
    Także na pewno bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Fajny pomysł na kurczaka :D

    Oj tam, kwiecień baaardzo szybko zleciał, aż za szybko. Jak normalnie lubię jak jest coraz bliżej ciepłych dni i tych gorących miesięcy, tak w tym roku nie chce żeby to tak szybko zlatywało - w lipcu czeka mnie obrona, a praca mgr jeszcze daleko w lesie :p

    OdpowiedzUsuń
  23. KOPYTKA <33333 UWIELBIAM ! aleeee mam teraz smaka . . . : dd

    OdpowiedzUsuń
  24. Hmm, ale kurczaczek. Palce lizać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Kopytka, niestety, pominę. Dieta ma swoje wymagania, ale kurczak to bardzo proszę. Gratulacje z powodu nominacji. Powodzenia w tym o czym na razie cicho sza :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ciekawy pomysł na kurczaka :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Też uwielbiam Nigellę :) A ciekawa jestem bardzo, dlaczego ten kurczak wredny.

    OdpowiedzUsuń
  28. bardzo aromatyczny ten kurczak :) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo, bardzo dziękuję za nominację. jeśli tylko znajdę chwilę to postaram się odpowiedzieć!

    OdpowiedzUsuń
  30. Mmm, kopytka bym ukradła. :D Kurczaka na słodko niestety nie lubię, ale gdyby tak śliweczkę i morelę usunąć pewnie bym zjadła. :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Dziękuję Madziu za nominację jest mi naprawdę miło ! Pyszna propozycja na majowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  32. smaczne, coś dla mnie, a ja zamiast świeżej kolendry wolę natkę pietruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Gratuluję nominacji i oby tak dalej! :))
    a kurczak wygląda bardzo pięknie i smacznie - wcale nie na wrednego ;))

    OdpowiedzUsuń
  34. ciekawy przepis będzie dla mnie inspiracją w kolejnym podejściu do kurczaka

    OdpowiedzUsuń
  35. taki kurczak na pewno smakowałby mi :)

    fajnie było poznać Cię trochę czytając odpowiedzi na te pytania :) buziaki :*

    OdpowiedzUsuń