Tort Rafaello

Święta, święta i po świętach. Szybko minęły, ale niestety i tak zdążyłam się przejeść ;) Jednak dzisiaj dalej świętuję, tym razem osobiste święto. Miałam robić podsumowanie, opowiastki jak to było, a jak będzie. Nie zrobię tego, bo mam tylko jedno postanowienie. Z przeszłością rozliczyłam się i nie ma co do złych chwil wracać. Najważniejsze jest dla mnie kilka ostatnich tygodni i to jak wiele mi one dały. Wiem, że będą jeszcze gorsze i lepsze chwile, ale dzisiaj życzę sobie, żeby tych lepszych było o wiele więcej :) Jak urodziny to musi być tort. Kiedyś nawet przez głowę nie przeszłoby mi, że mogę sama upiec tort. Teraz traktuję to jako wyzwanie :) Tort Rafaello, z bloga Panny Malwinki do pracy, bo koledzy kochają kokos. Świeczek nie będzie, ale mam nadzieję, że słońce będzie mi dzisiaj towarzyszyło przez cały dzień. Noc, poniedziałek, 22 kwietnia urodziła się mała, pulchniutka dziewczynka... :)

Tort Rafaello


 
Składniki:
4 jajka
200g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g mąki
500g mascarpone
400g śmietany kremówki
60g cukru pudru
120g wiórków kokosowych

poncz: kieliszek wódki, 250ml wody

Przygotowanie:
Przygotowujemy biszkopt: Jajka wbijamy do miski, miksujemy stopniowo dodając cukier przez 5 minut lub dłużej, aż zrobią się puszyste i zbieleją. Mąkę i proszek przesiewamy przez sito, stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Masę przelewamy do tortownicy (dno należy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy papierem ani nie smarujemy tłuszczem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut lub dłużej (do suchego patyczka).  W początkowej fazie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, ponieważ może to doprowadzić do opadnięcia biszkoptu. Ciasto obserwujemy przez szybkę i po upływie określonego czasu sprawdzamy je patyczkiem do szaszłyków. Upieczone ciasto studzimy na kratce.
Przygotowujemy krem: kremówkę ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy kremówkę i krótko miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy wiórki, mieszamy.
Przygotowujemy poncz: cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy wódkę, mieszamy.
Etap końcowy: Ostudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy, dzielimy ostrym i dużym nożem na 2 lub 3 blaty. Pierwszy dolny blat nasączamy ponczem, wykładamy na niego połowę kremu z dodatkiem wiórków, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Drugi blat nasączamy ponczem, wykładamy resztę kremu z kokosem, kładziemy ostatni blat i ponownie nasączamy (górnego blatu nie nasączam zbyt mocno). Wierzch i boki tortu smarujemy kremem bez dodatku wiórków. Tort posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Tort najlepiej smakuje kolejnego dnia.




Share this:

, , , , , , , , ,

CONVERSATION

45 komentarze:

  1. Mogę napisać krótko: 100 lat! Spełnienia marzeń i....
    Torcik wspaniały. Ja też lubię kokos, więc z pewnością by mi zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały <3
    spelnienia najskrytszych marzen :*

    OdpowiedzUsuń
  3. sto lat:) !!! a torcik pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  4. Na taką uroczystość tort musi być; D A wygląda pięknie!
    Wszystkiego dobrego!: *

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze życzenia :)
    A tort wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. moje smaki!:) wszystko co kokosowe po prostu uwielbiam:D
    Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepiękne! :) Stoooooo lat! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłabym i jadła, aż do ostatniego okruszka i ostatniego wiórka kokosowego :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tort wspaniały. Wszystkiego dobrego!: )

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystkiego dobrego, 100 lat dobrych chwil i jeszcze więcej szczęśliwych słonecznych dni. Pysznych tortów i smakowitych przepisów

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Madziu pewnie dziewczyneczka była śliczna i słodka jak ten tort. Moje gratulacje razy dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale cydeńko wyczarowałaś ;D Spełnienia marzeń :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Samych cudownych chwil Madziu :) tort pyyyszny i piękny.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały tort! Życzę wszystkiego najlepszego!

    OdpowiedzUsuń
  16. Samych wspaniałych chwil,wspomnień i pomyślności życzę!!! Tort smakowity:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale jestem ciekawa jak on wygląda w środku :D bo z zewnątrz kusi kusi ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja w tym roku świętowałam w Wielką Sobotę więc jakoś tak nie było tortu.

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny przepis. Mam przyjemność nominować Twojego bloga do nagrody Liebster Award, szczegóły na moim blogu : )

    OdpowiedzUsuń
  20. Spóźnione, ale jak najbardziej szczere urodzinowe życzenia! Tort jest rewelacyjny - uwielbiam kokos w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Za to zdanie: "Z przeszłością rozliczyłam się i nie ma co do złych chwil wracać" masz u mnie plus 1000000 pkt! :)
    A tort boski :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Rafaello... Ja (niestety) uwielbiam takie słodycze. A torcik wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  23. 100 lat dla ciebie, torcik wygląda pysznie, koledzy mają dobrze z tobą :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. mmm... już kilkakrotnie zbierałam sie do zrobienia tego tortu.. musi byc PRZEPYSZNY...

    OdpowiedzUsuń
  25. Spóźnione ale szczere 100 lat! A torcik jest przedni :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie mam pojęcia jak Ty to robisz, że zawsze trafiasz w moje smaki. Boże, tort rafaello, a moje urodziny dopiero za kilka miesięcy!

    OdpowiedzUsuń
  27. OMG to przecież jest tort grzechu wart :) !

    OdpowiedzUsuń
  28. pysznie wygląda i zapewne tak smakował : )) Pamiętam jak ja sobie postawiłam wyzwanie tortu rafaello i duma mnie rozpierała jak się udało : ))
    oby tych dobrych chwil było jak najwięcej ! : ))

    OdpowiedzUsuń
  29. Jeśli wyczarowałaś taki cudny tort, to swoje wszystkie marzenia też pewnie zaczarujesz i spełnią nią, czego życzę z okazji urodzin:) Wszystkiego najlepszego!

    OdpowiedzUsuń
  30. Torcik cudowny i bardzo smaczny na pewno był :) Wszystkiego najlepszego :))

    OdpowiedzUsuń
  31. Spóźnione, ale szczere życzenia WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO! Spełnienia marzeń, zdrowia, wszystkiego, co najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  32. Przyjmij i ode mnie spóźnione życzenia wszystkiego najlepszego z okazji urodzin: dużo zdrowia, radości i spełnienia marzeń. Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ciut spóźnione, ale najserdeczniejsze STO LAT ! :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Naj ,naj ,najlepszego ! Co postanowisz niech się spełni w 100%

    OdpowiedzUsuń
  35. Boski tort ! Wszystkiego najlepszego, dużo zdrówka i szczęścia :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Najlepsze życzenia urodzinowe :D A torcik wyjątkowy!

    OdpowiedzUsuń
  37. Kwintesencja kokosa... mniam.
    Spóźnione wszystkiego najlepszego!
    Dziękuję za wizytę :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Bardzo fajny torcik. Moje ulubione smaki :-) oj zjadłabym kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  39. to rzeczywiście wygląda jak spuszczone ze spadochronu-jak i każde to co nazywasz ciastem nie ma się ochoty upiec ogladając coś takiego=wiem ,ze tego nie opublikujesz,ale piszę szczerze kobieto moje 5 letnie dziecko lepiej udekoruje ciasto i staranniej-ty poprostu olewasz czytelniczki -nie zamieszczaj tak prymitywnych zdjęć pooglądaj inne blogi-pierwszy raz spotkałam się z takim lekceważeniem ludzi-te wszystkiw wpisy to tylko reklamy-ogarnij się co ty tu zamieszczasz rozlewające się masy prymitywne ozdoby,spalenizny i bylejakość nie chcę Cię obrażać-ale odrobina samokrycytyzmu

    OdpowiedzUsuń
  40. jeju ! Ale masz tutaj super przepisy ! <3
    Pozdrawiam i obiecuje wypróbować :)
    U mnie nie ma ąz tak dobrze ! :(

    OdpowiedzUsuń