Seromak

Ostatnia propozycja, która pojawiła się na Wigilii firmowej. Nowy Rok, a ja jeszcze wrócę do starszego przepisu, bo jest świetny! Mało słodki, ale o kremowej konsystencji z moim ukochanym makiem. Seromak to znakomity sernik od Doroty. Przepis koniecznie do wypróbowania, bo jest prosty, a przepyszny! I co najważniejsze lekki :)

Seromak



Składniki:
150 g mąki
50 g cukru
75 g masła
1 jajko
1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
500 g sera białego (u mnie chudy)
250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
1 szklanka cukru
150 g masła (roztopionego)
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 budyń waniliowy z cukrem
100 g suchego mielonego maku

Przygotowanie: 
Zaczynamy od przygotowania spodu. Do miski przesiewamy makę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, jajko i masło. Zagniatamy jednolite ciasto. Wykładamy na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem. Do sera dodajemy mleko skondensowane, cukier, roztopione i ostudzone masło, jajka, cukier waniliowy i budyń w proszku. Miksujemy na jednolitą masę. Dzielimy masę serową na dwie części. Do jednej z nich wsypujemy suchy, zmielony mak i mieszamy. Na podpieczony spód wylewamy naprzemiennie, na początku po ok. 1 łyżce wazowej, potem stopniowo coraz mniej, masę serową i masę serowo-makową. Seromak pieczemy 1 godzinę w 170 stopniach bez termoobiegu. Seromak zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego!

 



Share this:

, , , , , , , , ,

CONVERSATION

25 komentarze:

  1. Sernik z makiem... :). A może makowiec z serem ;) ? Wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedne ciasto z makiem, które lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne połączenie sera i maku :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ot i spełniłaś marzenie moje i dziecka. Od jakiegoś czasu męczy mnie myśl o upieczeniu takiego połączenia. Twój przepis nie wydaje się bardzo skomplikowany (z powodu braku talentu do wypieków, wybieram tylko proste przepisy) chętnie z niego skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubimy seromakowca, tyle dobrych rzeczy w jednym cieście! Super Ci wyszedł :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam i mak i ser więc jest to idealnie połączenie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały seromakowiec, też bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jedyne ciasto, które potrafi zrobić moja mama i jak na złość ja ani za makiem, ani za sernikami nie przepadam:P

    OdpowiedzUsuń
  9. Zostałam skuszona! Pyszne kawałeczki ciasta, biorę jeden ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny jest taki sernik :)) Piękny Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. u mnie z masą makową, a nie suchym.. :)
    ciekawe też! :)
    a ja właśnie zajadam kawałek, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam połączenie sernika z makowcem. Sama jeszcze go nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo smaczne ciasto, łączy dwie rzeczy, które naprawdę lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie, z chęcią zjadłabym kawałeczek. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Hej Kochana :) Jeśli jest prosty i szybki to dodatkowo punktuje :) Mój tata go uwielbia ale jeszcze nigdy go nie robiłam :( Wydawał mi się skomplikowany. Ale spróbuję z Twojego przepisu. Dzięki :*

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo dobre! no i jak ładnie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
  17. Smaczne ciasto , właściwie dwa w jednym.

    OdpowiedzUsuń
  18. Seromakowiec kocha moja mama. Ja osobiście nie mam zdania, ale w takiej formie jeszcze nie widziałam. Zazwyczaj są to równo podzielone warstwy sera i maku. Och i mam taką formę :) Bardzo ją lubię!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ulubione ciasto mojego Połówka. Wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń