Chlebek cebulowy z serem feta i kiełbaską drobiową
Weekend na uczelni, brak przerwy na obiad - tak oto wygląda studiowanie na UW. 15 minut przerwy pomiędzy wykładami, które trwają trzy godziny... Dla mnie masakra. Dlatego postanowiłam wziąć nie tylko kanapki, ale coś do poskubania. Chlebek znalazłam u JustInki. Szybkie, proste i bardzo smaczny chlebek :) Trochę zmodyfikowałam przepis, ale nie wiele. Polecam! Świetnie smakuje na zimno i na ciepło :)
PS Przepraszam za jakość zdjęć, ale o szóstej rano... nie było czasu na kombinowanie :(
Chlebek cebulowy z serem feta i kiełbaską drobiową
Składniki:
200 g mąki
1 duża cebula
1 małe pęto kiełbaski drobiowej
1-2 duże ziemniaki
200 g sera feta ( starty na tarce)
pieprz
łyżeczka Vegety
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki ziół prowansalskich
4 łyżki mleka
Przygotowanie:
Cebulę drobno siekamy, ziemniak umyty i obrany kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Kiełbaskę również kroimy na drobne kawałki. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko mieszamy (łyżką lub mikserem). Ciasto wychodzi gęste i klejące - takie ma być. Ciasto przekładamy do tortownicy (u mnie silikonowa, 23cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni bez termoobiegu. Pieczemy ok. 45-50 minut. Ciasto smakuje na ciepło i na zimno. Można podawać je z dodatkami: ser, szynka, pasta kanapkowa.


Też mnie kusił ten chlebek. I ja będę musiała wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńHmm, wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńNaszło mnie na fetę teraz ;). Znam ten ból studiów zaocznych :).
OdpowiedzUsuńooo.. podoba mi się takie coś! Chyba nawet na obiadek byłoby dobre z jakimś sosiwem? :)
OdpowiedzUsuńO ja.. współczuję.. U mnie jest tak samo: 2godziny, 15min i kolejne.. Ale wykładowcy nas rozumieją, w czasie wykładu też mamy jakieś przerwy :)
Bardzo lubię taki cebulowy chlebek, a fajny pomysł z dodatkiem fety - jeszcze tak nie próbowałam!: )
OdpowiedzUsuńPyszności, wygląda nieziemsko dobrze i smacznie :)
OdpowiedzUsuńmniam.. brzmi mega pysznie :)
OdpowiedzUsuńChlebek domowy to coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńKurcze współczuję Ci ;( Dużo Ci jeszcze tego studiowania zostało ? Na szczęście mam to już za sobą.
OdpowiedzUsuńFajne smaki w tym chlebku zawarłaś :)
mmm wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńoooo, zrobiłabym taki do sałatki ;)
OdpowiedzUsuńMam wszystkie skladniki. Musze zrobic
OdpowiedzUsuńBardzo fajna przekąska na zabiegany dzień
OdpowiedzUsuńChlebków z "wkładką" jeszcze nie próbowałam robić. Muszę kiedyś spróbować bo wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńznam ten ból UW:( dlatego też biorę sałatki albo inne przekąski, bo ile mozna jeść kanapki?:P
OdpowiedzUsuńFajny pomysł!
OdpowiedzUsuńRobiłam chlebek cebulowy, ale bez tych dodatków, muszę spróbować takiej wzbogaconej wersji fetą i kiełbaską :-)
OdpowiedzUsuńCiekawie się zapowiada :)!
OdpowiedzUsuńMoje smaki, ale się głodna zrobiłam od samego czytania :)
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie piekłam...
OdpowiedzUsuń