Szarlotka owsiana
24 godziny na uczelni. Mózg parował i miałam wszystkiego totalnie dość. Musiałam odreagować i nocne pieczenia zostało uskutecznione dla ukojenia nerw. Przepis pochodzi z bloga Wypieki z pasją. Chciałam znowu wykorzystać płatki owsiane, bo mi ostatnio bardzo zasmakowały. Przeszukałam blogi i znalazłam przepis idealny. Genialnie prosta i pyszna owsiana szarlotka! Polecam, koniecznie ją wypróbujcie. Kolejny jabłkowy zawrót głowy! Ja już nie potrafię wybrać, która jest najlepsza... :)
Szarlotka owsiana
Składniki:
na spód:
1 szklanka mąki
1 szklanka płatków owsianych
1/4 szklanki brązowego cukru (dałam biały)
szczypta soli
115g masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego (pominęłam)
1 łyżka wody
na wypełnienie:
1,5kg jabłek
miód
na kruszonkę:
2 szklanki płatków owsianych
pół łyżeczki cynamonu (pominęłam)
80g masła
1/4 szklanki brązowego cukru (dałam białe)
Przygotowanie:
Płatki zmielić blenderem do uzyskania grubo mielonej mąki. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, mąkę owsianą, sól i cukier. W drugiej składniki mokre: rozpuszczone i ostudzone masło i wodę. Mokre wlać do suchych i mieszać do połączenia się składników. Jabłka prażymy w garnuszku z 1/3 szklanki wody do powstania marmolady. Dodajemy kilka łyżek (wg. słodkości jabłek) miodu. Odstawiamy marmoladę do wystudzenia. Ciastem wykładamy tortownicę (dno wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 26cm, wgniatając je palcami w dno i boki. Ponakłuwać w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiekać 15 minut (ciasto zacznie się rumienić). W między czasie przygotować kruszonkę. Wymieszać razem miękkie masło, cukier i płatki owsiane. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, posypać równomiernie wierzch kruszonką. Piec przez kolejne 40 minut, do zbrązowienia kruszonki (uwaga, płatki łatwo się przypalają, więc należy je kontrolować w trakcie pieczenia). Przed podaniem dobrze wystudzić.
.jpg)
.jpg)
Jest wspaniała :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie szarlotki - zdrowe i pyszne!
Pozdrawiam
Bardzo fajny pomysł na szarlotkę! No i zawsze teochę zdrowszy
OdpowiedzUsuńSzarlotka to jest chyba takie ciacho, które lubi każdy, prawda?
OdpowiedzUsuńDosyć, że smaczna to jeszcze zdrowa :-)
OdpowiedzUsuń