Trzyskładnikowe rogaliki z marmoladą
Mam dziwne uczucie, kiedy wychodzę o 6 rano z domu do pracy i zaczyna być pomalutku widno. Odzwyczaiłam się i chociaż nadal ranki są mroźne to jakoś to szybsze wstawanie dnia mnie cieszy. Wiosna, wiosna, wiosna... oj tak marzy mi się :) Może skoro już pierwszy bocian do Polski przyleciał to znaczy, że za chwile już będzie? Drzewa pełne liści, trawa soczyście zielona i słoneczko! Fajnie by to było :)
Królowały na blogach jakiś czas temu. Rogaliki z trzech składników. Uwielbiam tak zagniatać ciasto kruche, które nie jest kruche i szybko się łączy. Rogaliki wyszły mi przepyszne! Lekko słodkie, pełne marmolady i wyczuwalnego masła. Rozeszły się szybciutko! Polecam ten przepis, bo jest tak szybki i prosty, że aż grzech z niego nie korzystać. Do herbaty czy kawy najlepsze rogaliki jakie jadłam :) Sklepowe mogą się schować :)
Trzyskładnikowe rogaliki z marmoladą
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
250g masła
250g serka waniliowego (np. Danio)
340g marmolady wieloowocowej
cukier puder
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Wkładamy je na 45-60 minut, aby się schłodziło. Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą wałkujemy na kształt koła i wycinamy trójkąty (u mnie wychodziło ok. 8 trójkątów). Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę marmolady. Zwijamy rogaliki od szerszej części do węższej. Rogaliki pieczemy ok. 15-25 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Ja też nie lubię kupnych ciasteczek. Dlatego nie kupuję :)
OdpowiedzUsuńTwój przepis jest taki łatwy, samo wypiekanie jest przyjemnością, więc po co kupować gotowe i jeszcze narzekać, że cos nie tak. A domowe... są najlepsze :) Lubię rogaliki :)
P.s. Ja też się cieszę, że ...wiosna tuż, tuż...:)
O kochana już byś się tak szybko mnie nie pozbyła :)
OdpowiedzUsuńMnie też się marzy wiosna. I takie rogaliki! :)
OdpowiedzUsuńRogaliki muszą być bardzo smaczne.Super wyszły-ciekawy przepis.Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńPodkradamy kilka sztuk, bo wyglądają pycha :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się prosty, chętnie wypróbuję. Oj zjadłabym kilka:)
OdpowiedzUsuńFajne i proste, no i na pewno smaczne :))
OdpowiedzUsuńWow, wyglądają smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować, bo przepis zachęca!
dawno nie piekłam, a ten przepis jest świetny:)
OdpowiedzUsuńTak, Magdo, to ciasto w swojej prostocie , jest doskonałe, już dawno je stosuję właśnie do rogalików.
OdpowiedzUsuńSzybko i pysznie, czego więcej trzeba?: )
OdpowiedzUsuńRogaliki uwielbiam ;) z takiego przepisu jeszcze nie robilam ale widze ze warto ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne rogaliki!
OdpowiedzUsuńLubię takie rogaliki :)
OdpowiedzUsuńtrzy składni jestem bardzo ciekawa jak smakują:)
OdpowiedzUsuńFajne te rogaliki, nie jadłam takich jeszcze :)
OdpowiedzUsuńhmmm...postanowiłam, że zero słodyczy, bo to i owo rośnie bez opamiętania ;)))) no i jak mam dotrzymać postanowienia, kiedy kusisz takim prostym i smacznym przepisem??
OdpowiedzUsuńno cóż, będzie na Ciebie :P
:*
Bardzo smakowicie wyglądają, wydają się też niezwykle proste do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuńCo do wiosny, to myślę, że już naprawdę niedługo...
Rogaliki jak z najlepszych cukierni :) a jak takie proste to i ja dam radę!! ;)
OdpowiedzUsuńmmmmniam! mój smak dzieciństwa! Pycha!
OdpowiedzUsuńKusisz Magda, oj kusisz :) A ja bym chętnie kilka spróbowała :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że wiosna przyjdzie już za chwilkę, już zaraz. a rogaliki pyszne : )
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności <3
OdpowiedzUsuńhttp://wenus-lifestyle.pl/2015/02/herbata-z-imbirem-rozgrzewajaca-imbir-wlasciowosci/
Mniam rogaliczki. Pyszne i nadziane :-) szybko i smacznie :-)
OdpowiedzUsuńYummmy!
OdpowiedzUsuńPorywam kilka...
Rogaliki genialne! Ja też już wyczekują wiosny! I na pocieszenie jest ona coraz bliżej :)
OdpowiedzUsuńTylko trzy składniki a ile radości. Zdecydowanie podobają mi się te rogaliki jak i przypomnienie o zieleni na wiosnę :)
OdpowiedzUsuńJakie fajne rogaliki i jakie proste ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, uwielbiam rogaliki z marmoladą. Choć zawsze robiłam je z klasycznego przepisu na ciasto kruche, jednak Twój wydaje się równie pyszny i chyba będę musiała się skusić :>
OdpowiedzUsuńNie znałam tego przepisu, a faktycznie szybki i łatwy.
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie. Porywam jednego, a przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńtaaaaak!!! Też chce wiosnę, chceeeee :D najlepiej od jutra.. ;)
OdpowiedzUsuńAhh.. takie rogaliki robiła mi mama za młodu, cudownie pachniały, jedzone jeszcze gorące i te poparzenia od marmolady.. :D
Oj tak- dzień już jest mega dłuższy :) Porywam rogaliki:)
OdpowiedzUsuńTak, wiosna już idzie :D Rogaliki znam tylko ja zamiast serka danio dodaje zwykły twarożek :D Pyszne są :D
OdpowiedzUsuńKocham takie rogaliki do pochrupania bardzo faje. Zjadłabym twoje oj zjadła
OdpowiedzUsuńPyszne rogaliki, z chęcia bym jednego schrupała :)
OdpowiedzUsuńteż mam gdzieś przepis na nie zapisany :)
OdpowiedzUsuńDużo o nich słyszałam - muszę w końcu sama zrobić:)
OdpowiedzUsuńświetne rogaliki też właśnie takie za mną chodzą chyba zrobię takie na weekend:)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie
OdpowiedzUsuńTakie rogaliki to po prostu niebo w gębie :) smaka mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńJa się złapałem ostatnio na takim "dziwnym" uczuciu popołudniu, gdy Szymon kończył taneczne zajęcia. Zawsze gdy się kończyły, było już ciemno, a tym czasem teraz... Wcale nie ma już "mroków". Wiosna idzie i tego się trzymam z całych sił, mimo ostatnich nawrotów niskich temperatur...
OdpowiedzUsuńjeju, takie proste a takie pyszne! mega polecam! robilam dzis ;)
OdpowiedzUsuń